Schimb de bune practici româno-spaniole în dobândirea competențelor profesionale, la Liceul „Vasile Sav”

HomeSocial

Schimb de bune practici româno-spaniole în dobândirea competențelor profesionale, la Liceul „Vasile Sav”

 

 

În perioada 1 octombrie – 9 decembrie, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a fost gazda unei echipe de profesori și elevi din Spania, în cadrul proiectului VET, KA102-035170. Grație parteneriatului încheiat între liceu și IES Chan do Monte, Marín, Pontevedra, în perioada octombrie – decembrie 2018, doi elevi spanioli, Diego Seoane González și Juan Elias Piñeiro Tetoros, au fost beneficiarii unui stagiu de practică în domeniul calculatoarelor și al rețelelor de calculatoare, timp de 72 de zile, tutore de practică al elevilor fiind profesorul Lăcrămioara Vlăduț.

La sfârșitul lunii noiembrie, doi profesori din instituția spaniolă, Óscar Núñez Aguado și Juan Pazos García, au participat, timp de o săptămână, în job shadowing, pentru a observa noile tehnologii aplicate în licee în România și pentru a monitoriza desfășurarea stagiului de practică al celor doi elevi.

De asemenea, în luna noiembrie, profesorul care a fost artizanul principal al proiectului, José Manuel Portela Pazos, a fost în Roman, unde a avut o întâlnire cu responsabilii de proiecte europene de la liceele tehnologice din Roman, în vederea inițierii unui proiect comun, în sectorul VET, coordonat de Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, pentru ca elevi din Roman să facă practică la firme din Spania.

Directorul liceului romașcan, Lăcrămioara Ploșniță, a facilitat integrarea elevilor spanioli în viața liceului, a supervizat practica acestora din cadrul laboratoarelor de informatică din liceu și a organizat întâlnirea profesorului José Portela cu profesorii și directorii liceelor tehnologice din Roman.

„Cei doi elevi au avut un comportament exemplar în timpul șederii lor aici. Aceștia aveau cunoștințele teoretice asimilate, ceea ce a făcut ca practica să se desfășoare fără dificultate. Din ceea ce am discutat atât cu ei, cât și cu profesorii acestora, dotarea cu tehnologie de ultimă generație nu este o problemă la IES Chan do Monte, institutul beneficiind în fiecare an de o importantă sumă de bani din partea autorităților locale, pentru achiziționarea de echipamente IT. De asemenea, spaniolii au fost impresionați de comportamentul elevilor noștri, apreciind faptul ca sunt politicoși și educați”, a afirmat profesor Lăcrămioara Vlăduț.

„Românii sunt deschiși, prietenoși și sinceri. Acum am mulți prieteni români. Unii cunosc spaniola de la telenovele și o vorbesc cu accentul din America de Sud, ceea ce pentru mine este hazliu. Mi-au plăcut mult locurile pe care le-am vizitat în România – orașul Piatra Neamț, Cheile Bicazului, Lacul Roșu. Sunt locuri foarte frumoase. Aici, în Roman, mi-a fost greu să mă acomodez cu orarul. La noi, ora 20 este ora în care abia începem să ieșim la plimbare, iar aici la această oră aproape că nu mai sunt oameni pe stradă. E un oraș foarte liniștit. Da, aș mai spune și că pentru mine zăpada a fost un eveniment. Noi nu avem zăpadă”, a mărturisit Diego Seoane, elev spaniol venit în Roman la practică.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0