Prima paginăSocial

Scandal la Horia din cauza gunoaielor de pe malul Moldovei

Scandal la Horia din cauza gunoaielor de pe malul Moldovei

Dimensiune text

 

Miercuri, 22 martie, când la nivel național s-a sărbătorit „Ziua Mondială a Apei”, nemulțumit de comunicatul de presă al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț ce a fost remis ieri Ziarului de Roman, un locuitor din Horia a afirmat că sunt o serie de neconcordanțe între afirmațiile făcute de cei de la „Ape” și realitate.

„O să facem – minciuna clasică în ultimii 28 de ani”

„Am citit în ziarul de ieri că s-a făcut ecologizarea malului drept al Moldovei, în amonte și aval de DN 2, deci la Horia – Roman și constatarea mea, la fața locului, este că nu s-a făcut nimic. Eu stau în Horia, pe malul apei. Ieri, am trecut întâmplător și în oraș pe malul Moldovei, unde era tot mizerie. Într-adevăr, mai la vale de pod, pe partea dreaptă, mizeria este adusă de apă, dar un pic mai la vale de zona aceea, la Horia este dezastru! Când am citit în ziar, mă gândeam că s-a făcut vreo minune, dar nu! Minunea n-a ținut decât trei minute, până m-am convins, cu ochii mei, care este realitatea. Eu nu suport minciuna și aș vrea să știu de ce cei de la «Ape» mint? Noi, în România, trăim cu minciuna asta cu «o să facem» de 28 de ani de acum. Suntem unii care nu mai putem suporta expresia asta!”, afirmă Alexandru Secară, cetățean al comunei Horia.

„Apa nu mai este potabilă”

Cu privire la problema curățeniei de pe malul Moldovei, încă din luna octombrie a anului trecut, Alexandru Secară a făcut o sesizare la Primăria Horia, care, în urmă cu circa o lună și jumătate, a montat o barieră, cu lacăt, care nu permite să treacă pe acolo decât pietoni.

„Au pus o barieră, și aia prostească! Lucrez de câteva ore să o fac bine. Muncesc eu, pe banii mei, dar asta-i viața! Inclusiv săptămâna trecută am fost la primar și am explicat că au pus bariera asta, dar e fără gândire. Parcă-i pozată din elicopter. Până la urmă, bariera ar fi ceva bun, dar doar pe jumătate, pentru că gunoiul care s-a adunat aici și s-a făcut focar de infecție. Dacă la pod pot spune că gunoiul e adus de apă, pe o lungime de vreo 200 de metri, aici este vorba exclusiv de nesimțirea crasă a oamenilor care aduc toate gunoaiele și mortăciunile de acasă și le pun aici. Inclusiv din mers aruncă sacoșele cu gunoi aici! Dar aici nu e groapă de gunoi aprobată sau omologată! Ei s-au obișnuit să pună toate gunoaiele de care vă spun pe malul apei: cadavre, gunoi de grajd, gunoi menajer…  totul! Ori, din apa asta bea jumătate din populația din Horia, pentru că ea ajunge în fântâni! Rețea de apă ar exista la Horia, dar nu funcționează, iar canalizare s-a făcut pentru apă pluvială, nu o canalizare ca lumea, că trebuiau cheltuiți niște bani și acolo. Cu gunoiul, însă, e prăpăd! E infecție! Nu face nimeni curățenie! Am fost, săptămâna trecută, din nou la primar, dar m-a amânat pentru săptămâna viitoare. Vin oamenii din oraș și se plâng că li se strâmbă nasul. Trebuie mască de gaze, mai ales că de acum vine vara! Am vrut să fac un părculeț aici, să pun niște iarbă, să amenajăm frumos, dar n-am cu cine! Aici, dacă vrei să faci ceva, urli ca lupul la stele! De-a lungul timpului, am curățat zona, pe banii mei, de o grămadă de ori. Am cheltuit sute de milioane pentru că m-am săturat să stau cu gunoiul la nas. Tot anul trecut am făcut analiză la apa. Pe banii mei. Am plătit 270 de lei pe ea. Rezultatul este că apa nu este potabilă! O folosesc doar la grădină sau ca apă menajeră.  E plină de nitrați și bacterii! Deci, care «Ziua Apelor» și cum se sărbătorește? Cu gunoaiele-n nas?!”, ne-a povestit revoltat Alexandru Secară, pensionar din Horia.

„În două săptămâni va fi bec!”, promite primarul de la Horia

Problema focarului de infecții care a ajuns la fereastra cetățeanului din Horia, ce stă pe malul Moldovei, este binecunoscută de conducerea Primăriei din localitate, care susține că va lua măsuri în perioada imediat următoare.

„Într-adevăr, în zona în care stă domnul în cauză, mai cară lumea gunoi. Noi i-am cerut să mai aibă un pic de răbdare, pentru că n-am avut bugetul aprobat până acum, în lipsa banilor, nu s-a putut interveni. De ieri am demarat o acțiune de igienizare în comună și săptămâna viitoare vom ajunge și în zona dumnealui, unde vom face curățenie. O să venim cu utilaje și o să facem curățenie generală! Între timp, am montat o barieră tocmai ca să nu mai treacă cetățenii cu căruțele și cărucioarele ca să care gunoiul acolo. În maxim două săptămâni, vom termina de igienizat zona respectivă. Făceam până acum, dar, din cauza întârzierii aprobării bugetului la nivel național, nu am putut acționa în lipsa banilor. Acum, pentru acțiunea de igienizare la nivelul comunei s-au alocat 500 de milioane de lei vechi. Ieri a fost ședința de buget. Tot ieri am demarat programul de igienizare la nivelul comunei cu oamenii, dar sunt necesare și niște utilaje ca să putem să facem treabă bună. Ne trebuie o volă și un camion ca să putem să cărăm de acolo molozul pe care l-au depozitat oamenii. Am trimis notificări în sat, la toți cetățenii, cu programul în care tractorul de la noi, de la Primărie, va trece să colecteze gunoaiele de la populație. Cei care au moloz și materiale rezultate din demolarea construcțiilor trebuie să ia legătura cu noi ca să-i putem direcționa către ceilalți cetățeni care au nevoie de umplutură pe terenurile unde vor să-și construiască locuințe. Colectarea gunoiului la Cotu Vameș se face marțea și joia, iar la Horia se face miercurea și vinerea. Prin sat merge tractorul de la primărie și, atât la Cotu Vameș, cât și la Horia, când se umple tractorul, chemăm mașina de la Rossal și ridică gunoiul colectat de noi. Cei de la Rossal vin la punct fix, pe platformă, unde se transferă gunoiul din tractorul nostru în mașina celor de la Rossal”, a precizat Ioan Cristian Baciu, primarul comunei Horia.

Pentru o informare corectă cu privire la efectuarea curățeniei pe malul Moldovei în zona Roman – Horia, am încercat să obținem și punctul de vedere al reprezentanților de la SGA Neamț, care însă nu au fost de găsit miercuri, angajații SGA primind o zi liberă, de „Ziua apelor”.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Chiar daca unii ma vor critica,cred ca este necesar un punct de colectare a gunoiului aflat in gospodarie si aici ma refer la moloz,resturi vegetale sau de la animale.Cred ca este mai usor de gestionat o platforma de gunoi aflata in afara localitatii,imprejmuita si cu un program de functionare.Din aceasta zona gunoiul se poate ridica periodic.Solutia propusa de primarie sa depozitezi gunoiul in propria curte mi se pare cam de risul curcilor.Cetateanul trebuie sa gaseasca o solutie,si atunci il arunca pe unde apuca.Sincer care sta cu stiva de crengi sau gunoi pina se transforma in compost????
    O alta problema este cu ridicarea gunoiului.Sunt destui cetateni care lasa ciinii slobozi si ai toate sansele sa gasesti imprastiat tot gunoiul in fata portii cind vii de la serviciu.De ce nu se monteaza in tarcurile facute containere si ridicarea sa o faca de 2 ori pe sapt. o firma specializata.Sunt primarii care folosesc acest sistem si cetatenii platesc cam tot la fel.Totusi sa stai o sapt. cu gunoiul in curte iar daca ai ghinionul sa nu vina tractorul stai 2 sapt.iar in perioada sarbatorilor 3-4 sapt.