Prima paginăActualitateRural

Satele se pregătesc să ia lumina Învierii

Dimensiune text

Edilii comunelor şi localnicii reprofilează drumurile, fac curăţenie pe uliţe şi în cimitirele satelor.

În toate satele din jurul Romanului au început pregătirile pentru sărbătorile pascale. Conducerile administraţiilor publice locale reprofilează drumurile pentru ca localnicii să poată ajunge la slujba de Înviere, fac curăţenie pe uliţe şi în cimitirele satelor, dar şi alte lucrări edilitar-gospodăreşti pentru a întâmpina cum se cuvine Sfintele Paşti.

Dacă, în oraşe, slujba de Înviere începe cu puţin înainte de miezul nopţii, în unele comune, unde preoţii au în grijă două sate, slujba are o oră de începere variabilă.

Primarul comunei Boghicea desfăşoară, împreună cu localnicii, activităţi de igienizare a celor şase cimitire – ortodoxe şi romano-catolice – de pe cuprinsul comunei. „Curăţăm mormintele părăsite, văruim căile de acces, mai ales că în comună există tradiţia ieşirii la morminte chiar în prima zi de Paşti pentru a-i pomeni pe cei trecuţi la cele veşnice”, a explicat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Administraţia publică locală de la Bozieni nu mai are această grijă, de când preoţii comunei au primit titluri de proprietate pentru cimitirele satului. În aceste condiţii, preocupările primarului sunt legate de lumină. Nu doar de cea sfântă, ci și de iluminatul public. „Am achiziţionat becuri, săptămâna trecută, pentru iluminatul public. Este o investiţie de aproape 10.000 de lei, care a inclus, pe lângă lămpi, şi alte materiale necesare”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. În atenţia edilului comunei Bozieni se află şi angajatele primăriei care, vineri, vor sta acasă.

Locuitorii celui mai mic sat din comuna Icuşeşti – Tabăra – vor participa la slujba de Înviere, oficiată în noua biserică, aflată încă în construcţie. Aerul de sărbătoare se simte în satul cu 35 de case. Oamenii fac curăţenie în case, prin curţi, dau foc la gunoaie. „Biserica din satul Tabăra se construieşte de aproape şase ani. Mai trebuie realizată pictura. Localnicii speră ca, anul viitor, biserica la care au visat atâţia ani să fie finalizată”, a spus Leonard Oprea, primarul comunei Icuşeşti.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0