Prima paginăRural

Satele Romanului, în luptă cu nămeții

Dimensiune text

Autoritățile locale lucrează de trei zile încontinuu pentru degajarea drumurilor de zăpadă. Pe drumul DN 15 D nu pot circula mașini mai mari de 3,5 tone, iar pe podul Ion Creangă se circulă pe mijlocul drumului.

 

 

Ninsoarea din acest sfîrșit de săptămînă i-a scos din casă pe reprezentanții autorităților locale și pe localnici, pentru a înlătura zăpada de pe drumurile publice. Situația este cu atît mai dificilă cu cît duminică, 5 februarie, ninsoarea nu încetase la orele prînzului.
Pentru a debloca drumurile județene, autoritățile locale au înștiințat drumarii despre situația drumurilor din comunele pe care le administrează. Chiar dacă ninsoarea s-a redus cantitativ, vîntul pune stăpînire pe zona rurală, spulberînd zăpada tocmai căzută.

 

Restricții de circulație pe DN 15D și pe podul de la Ion Creangă

În comuna Gîdinți, situată pe DN 15D, în dreptul motelului Dealul Mărului, o zonă predispusă înzăpezirii, circulația s-a desfășurat în condiții de iarnă. Circulația nu a fost întreruptă, dar s-au pus restricții de circulație. „De la Podul de la Gîdinți, nu se poate circula cu mașini mai mari de 3,5 tone„, a precizat Vasile Băbuță, primarul comunei Gîdinți. Și în comuna Ion Creangă se circulă, dar autoritățile își fac probleme pentru porțiunea de drum cuprinsă între satul Cotu Vameș și podul de la Ion Creangă. „Pe drumurile comunale nu sînt probleme, dar între Cotu-Vameș și podul de la Ion Creangă se circulă pe mijlocul șoselei. Intervenim cu două utilaje, un tractor cu lamă și un buldoexcavator, dar a început să bată vîntul și asta ne va crea serioase probleme. Populația a înțeles că nu trebuie să pornească la drum dacă nu este neapărat nevoie„, susține  Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

 

Înmormîntare sub nămeți

Comuna Făurei, aflată de o parte și de alta a drumurilor județene DJ 157 și DJ 155, ce leagă zona de municipiile Piatra-Neamț și Roman era blocată duminică de zăpadă.
Nu se poate circula la intrarea în comună, pe DJ 155, pe porțiunea de drum care traversează comuna. Sînt două mașini blocate și ne-am dus să acționăm pentru degajarea drumului. Nici pe drumul DJ 157 situația nu este mai bună. Și acolo va trebui să intervenim pentru a degaja drumul„, a precizat Vasile Gherghel, primarul comunei Făurei.

Și pe drumul comunal Făurei-Climești, care însumează doi kilometri, s-a intervenit pentru a-l reda circulației. Vineri, 3 februarie, autoritățile locale au degajat un drum din comună pentru ca un localnic să poată ajunge la un centru medical de dializă. Intervenția de duminică pe drumurile din comună a fost urgentată și de o înmormîntare.
Persoana decedată nu este din comună. A fost adusă spre a fi înhumată în comună, dar nu am fost anunțați din timp pentru asta și ne adaptăm situației impuse de urgența evenimentului„, a mai spus primarul Gherghel.

 

Drumurile județene așteaptă să fie curățate

Ninsoarea a creat probleme autorităților din comuna Valea Ursului. Stratul de zăpadă măsura duminică, la amiază, 25 de centimetri, iar primarul Viorel Smeria era rezervat în privința posibilității ca drumurile să fie funcționale,  dacă ninsoarea continuă. „Drumurile comunale au fost deszăpezite, dar, dacă va continua să ningă și se instalează viscolul, nu cred că navetiștii vor mai putea ajunge la serviciu. Sîntem în teren, împreună cu echipa de voluntari din cadrul Serviciului pentru situații de urgență, pentru a interveni dacă populația ne solicită sprijinul. Am intervenit cu utilajul din dotare pentru a ține practicabilă porțiunea de drum dintre comunele Valea Ursului și Ion Creangă, mai exact în curba de la Stejaru. I-am anunțat pe cei de la Drumuri Județene să intervină pe această porțiune de drum„, a spus Viorel Smeria, primarul Valea Ursului.

Deși mijloacele de transport în comun au circulat în comuna Văleni, pe drumul județean DJ 157A (Văleni – Cîrlig) s-a circulat greu. „În comună se circulă, dar e greu de spus dacă drumurile vor fi practicabile pînă luni. Lucrăm cu un utilaj al primăriei, dar fără spor, pentru că ninge abundent. Nu am avut solicitări din partea localnicilor, dar am fost nevoiți să vizităm bătrînii singuri din comună pentru a verifica starea în care se află„, a spus Dan Relu Grigore, viceprimarul comunei Văleni.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0