HomeNeamt

Satele din zona Romanului, paralizate de viscol

Autoritățile locale acționează de sâmbătă noapte pentru a reda circulației drumurile comunale și județene. Gravidele și cei care nu pot trăi fără dializă au învins în luptea cu nămeții.

 

 

Ninsoarea și viscolul au dat mari bătăi de cap așezărilor rurale. Drumuri județene și comunale înzăpezite, școli închise sau funcționale doar datorită dascălilor localnici, gravide scoase din nămeți, bătrâni captivi în casele lor este tabloul pe care ni-l oferă prima ninsoare din această iarnă.

 

Școlile din Oniceni, închise

 

În comuna Oniceni, școlile au fost închise. Dascălii navetiși nu au ajuns la locurile de muncă. Autoritățile locale au acționat, noaptea trecută și în cursul zilei de luni, pentru degajarea zăpezii pe drumurile comunale și sătești, dar autobuzul care face legătura cu localitatea s-a împotmolit în satul Stejaru. „A nins puternic, până la orele 11.00. Cum cadrele didactice nu au putut ajunge la școală, am declarat la Inspectoratul Școlar Județean întreruperea cursurilor. La orele dimineții, nici copiii nu au ajuns în școli din cauza ninsorii„, a precizat profesorul Dan Vîntu, directorul școlii coordonatoare din comuna Oniceni.

Chiar dacă autobuzul nu a putut ajunge în comună, mașinile cu marfă au ajuns în comună prin Dealul Mărului – Bozieni, arteră de circulație care a fost deblocată de zăpadă de autoritățile județene. În interiorul comunei, se lucrează la desfundarea drumurilor. „Acționăm cu un utilaj în satele predispuse la înzăpezire – Gorun, Poiana Humei și Pustieta – pentru desfundarea drumurilor principale. Avem o autospecială cu care intervenim în cazuri de urgență medicală. Pe lângă medicul de familie care își desfășoară activitatea în comună, navetist, avem și un asistent medical comunitar, localnic, care acționează în caz de necesitate„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

 

Circulație greoaie pe drumurile Stejaru – Valea Ursului și Ion Creangă – Icușești

 

În comuna Ion Creangă, la școlile din satele Recea și Averești, cursurile au fost suspendate din cauza ninsorii. „Prin comună se circulă în condiții de iarnă, dar nu există localități izolate. Cursurile din școlile Recea și Averești au fost suspendate. Intensificarea vântului este mai dificilă decât ninsoarea, deoarece zăpada înlăturată va fi înlocuită cu alta„, a precizat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Doi localnici din satele Averești și Ion Creangă au cerut, noaptea trecută, sprijin de la autoritățile locale, pentru a putea ajunge la centrul de dializă din Roman.

Porțiunea de drum între satele Stejaru și Valea Ursului, înzăpezită la orele dimineții, a fost redată traficului, la fel ca și drumul Ion Creangă – Icușești, dar autoritățile locale de la Ion Creangă spun că se circulă greu și numai mașinile mici se încumetă să intre în comunele Icușești și Valea Ursului sau să plece din interiorul lor.

 

Șase dializați și o gravidă din comuna Valea Ursului au învins nămeții

 

La școlile Valea Ursului, Giurgeni și Muncel, din comuna Valea Ursului, au fost suspendate cursurile. „Singurele unități școlare care au funcționat fără probleme au fost școlile Chilii și Bucium. Dacălii de la aceste școli sunt localnici și nu au fost motive să întrerupem cursurile. Colegi din cele două școli mi-au spus că și prezența copiilor a fost una foarte bună„, a precizat profesoara Iuliana Spătariu, directoarea Școlii Valea Ursului.

Autoritățile locale de la Valea Ursului spun că, în satele Chilii, Muncel și Bucium, grosimea stratului de zăpadă este mai mare de un metru. „Acționăm cu tractorul din dotare și, de luni, am închiriat o volă pentru a desfunda satele comunei. Cu tractorul din dotare am reușit să scoatem la șoseaua județeană o gravidă, în vârstă de 21 ani, din satul Chilii, și șase dializați care trebuiau să ajungă la Roman„, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.
Din cauza zăpezii, mașina Ambulanței nu a mai putut înainta până la domiciliul gravidei, astfel că aceasta a fost transportată cu o căruță, pe o distanță de aproximativ zece kilometri. Sarcina era la termen, iar femeia a fost transportată cu bine la spital, unde a și născut„, a precizat medicul Letiția Damoc, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț.

 

Parazăpezile, învinse de ninsoare și viscol la Icușești

 

Dascălii care își desfășoară activitatea în comuna Icușești nu au putut ajunge în școli. Cum drumurile comunei au fost impracticabile, elevii nu au putut ieși nici măcar din curțile caselor. „80% dintre cadrele didactice din comună sunt navetiste. Deoarece nu au putut ajunge la ore, am decis suspendarea cursurilor„, a precizat profesoara Elena Antal, directoarea școlii coordonatoare din satul Bălușești.

Autoritățile locale au acționat, încă de noaptea trecută, la desfundarea drumurilor, dar ninsoarea și viscolul au așezat la loc stratul de zăpadă. „Acționăm cu tractorul primăriei în toate satele comunei. Am reușit să facem drumurile practicabile, dar se circulă greu. Din păcate, ninsoarea și vântul, care s-au întețit, ne vor arăta că am muncit în zadar. Avem parazăpezi, dar nu fac față. Sunt porțiuni unde zăpada depășește un metru. Oamenii sunt înțelegători, știu că nu avem cu cine ne bate„, a spus Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

 

Navetă cu mașina personală, în comuna Stănița

 

La școala din Satul Nou, comuna Bâra, până și preșcolarii de la clasa pregătitoare au fost în efectiv complet la școală, iar la școlile din comuna Stănița dascălii au ajuns cu mașinile personale la serviciu. „Nu a ajuns autobuzul, dar profesorii au ajuns la școală cu mașinile personale. Toate drumurile sunt desfundate, dar se circulă greu„, a spus Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

Deszăpezirea drumurilor în cele opt sate ale comunei Bahna a provocat și prima „victimă”. „Avem două utilaje în dotarea primăriei, cu care acționăm pe drumurile publice. Unul dintre acestea s-a defectat și am cerut autorităților județene să ne ajute cu un utilaj, pentru a continua curățarea drumurilor. Împreună cu beneficiarii Legii 416, a ajutorului social, vom sări în ajutorul bătrânilor  satelor care nu pot interveni pentru degajarea zăpezii din curți. Școlile de pe raza comunei au funcționat, iar dascălii au fost la datorie„, a spus Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.

Comentarii

WORDPRESS: 0