HomeActualitateRural

Sate în pericol să fie luate de ape

50 de puncte din judeţ sunt vulnerabile în faţa apelor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ a verificat starea tehnică şi funcţională a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile interioare. În tot judeţul au fost identificate 50 de zone cu probleme, iar unele dintre acestea sunt în zona Romanului.

Eroziunea de mal de la Adjudeni – Tămăşeni se manifestă pe malul drept al râului Siret, pe o lungime de 1.500 de metri. Este afectat corpul digului Roman – Răchiteni pe o lungime de 150 de metri şi pot fi afectate localităţile Adjudeni, Tămăşeni, Luţca şi municipiul Roman. Pentru stoparea eroziunii a fost începută investiţia de refacere a digului. În prima etapă au fost executate lucrări care au constat dintr-un canal pilot de 700 de metri şi două traverse – una de închidere şi una de colmatare. Pentru etapa a doua a investiţiei – refacerea digului pe o lungime de 1.900 de metri – există studiu de fezabilitate.

Eroziunea malului râului Siret de la Cotu Vameş se manifestă pe malul drept al apei, pe o lungime de 1.100 de metri şi, în caz de inundaţii, poate fi afectată localitatea Cotu Vameş. A fost începută o investiţie şi s-au efectuat doar lucrările aferente primei etape – care constau în realizarea unui canal pilot de 1.500 de metri şi două traverse. Pentru a doua etapă, în cadrul căreia trebuie realizate şase traverse, există doar studiu de fezabilitate, iar autorităţile pot doar să spere că Siretul nu va inunda satul, fiindcă distanţa până la case este doar de 30 de metri.

Eroziunea de la Recea se manifestă pe malul stâng al Siretului, pe toată lungimea satului şi, până acum, s-a întocmit studiu de fezabilitate pentru investiţia necesară, care constă în apărare de mal pe o lungime de 2.260 metri şi îndiguire pe 2.275 de metri. Distanţa până la zona locuită este de 70 de metri.

La Başta sunt eroziuni pe malul drept al Siretului, care afectează obiective economice. Acolo este necesară o apărare de mal pe 1.140 de metri lungime.

La Miron Costin, albia unui pârâu este colmatată cu arbori care au crescut în albie. Trebuie efectuate lucrări de defrişare pe 8.660 metri pătraţi şi decolmatare în volum de 5.850 de metri cubi. Și la Doljeşti există pericol de inundaţii din cauza unui pârâu. Acolo trebuie făcute lucrări de defrişare pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.

Verificările au fost efectuate de specialişti din domeniu, în perioada 20 – 21 noiembrie, iar raportul a fost prezentat autorităţilor în şedinţa Colegiului Prefectural de joi, 28 noiembrie.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • doru 10 ani ago

    Oameni buni, problema se rezolva foarte usor, si anume , raul Moldova trebuie sa curga de la podul de fier CFR pana dupa complexul Cotu Vames, iar Siretul pe cursul normal. Va salut.