HomeSocialReligie

„Sărbătorirea ocrotitoarei Moldovei începe la Roman”

Cultul sfintei Parascheva a început la Roman, cu peste două sute de ani înainte ca sfintele ei moaște să ajungă la Iași. Credincioşii prezenţi la slujba de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman au pornit într-o procesiune în jurul ctitoriei voievodale, cu făclii şi lumânări aprinse.

Luminile sărbătorii sfintei Parascheva au învăluit curtea Catedralei Arhiepiscopale din Roman în ajunul marii sărbători din 14 octombrie. Sute de pelerini şi zeci de preoţi din protopopiatele Arhiepiscopiei s-au rugat alături de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în cadrul slujbei Vecerniei, oficiată în sfântul lăcaş muşatin. Căldura izvorâtă din sufletele credincioşilor a transformat incinta sacră într-o veritabilă oază de spiritualitate ortodoxă, reamintind tuturor că sărbătorirea ocrotitoarei Moldovei începe la Roman, unde, în urmă cu peste şase veacuri, mulţimea creştină, împreună cu voievozii, îşi pleca genunchii în faţa sfintelor icoane. Cu făclii şi lumânări aprinse în mâini, credincioşii prezenţi la slujbă au pornit într-o procesiune în jurul ctitoriei voievodale, în cântări specifice. Cuvântul de învăţătură rostit de episcopul-vicar a dezvăluit frumuseţea, vechimea, importanţa şi dimensiunea impresionantă a cultului sfintei Parascheva în întreaga lume ortodoxă. „După preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cuvioasa Parascheva se bucură de cea mai mare cinstire în lumea ortodoxă”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Predica ierarhului a constituit o veritabilă lecţie de istorie bisericească, elemente noi fiind aduse în atenţia celor prezenţi după ce, documentele traduse şi publicate anul acesta într-o lucrare semnată de PS Ioachim Băcăuanul au reliefat lucruri necunoscute despre viaţa şi cinstirea sfintei Parascheva.

Slujba de marţi, 14 octombrie, a fost oficiată de către PS Ieronim Sinaitul, episcop-vicar patriarhal, delegat al PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi PS Ioachim Băcăuanul, alături de stareţii mănăstirilor şi schiturilor din eparhie.

De la înființarea Eparhiei Romanului de către Alexandru cel Bun a rămas un document în care este amintită cinstirea sfintei Parascheva la Roman. Sfântul Sinod al BOR a aprobat ca pe stema eparhiei să fie aşezată icoana sfintei Parascheva, care vorbește despre cultul ei de peste două sute de ani în această zonă, înainte ca sfintele ei moaște să ajungă la Iași. Cinstirea ei se datorează și faptului că mai multe biserici ridicate în această eparhie sunt închinate sfintei Parascheva.