Prima paginăSocial

„Sărbătoarea bostanului”, la Școala „Otilia Cazimir” din Cotu-Vameș

„Sărbătoarea bostanului”, la Școala „Otilia Cazimir” din Cotu-Vameș

Dimensiune text

 

Joi, 2 noiembrie, la Școala „Otilia Cazimir” din Cotu-Vameș, structură a Școlii „Carmen Sylva” Horia, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a activității intitulate „Sărbătoarea bostanului”, la care au participat toți elevii școlii, cadre didactice și părinți.

Organizatorii și-au propus sensibilizarea culturală a elevilor prin promovarea tradiţiilor româneşti, precum și dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul școlarilor, prin organizarea unui târg cu vânzare de produse culinare şi artizanale pe bază de dovleac.

Și de această dată, participarea copiilor a fost foarte bună, cu atât mai mult cu cât cei din ciclul primar au, în această perioadă, vacanță. Au expus la standul cu vânzare prăjituri, tarte, plăcinte, gogoși, aperitive, brățări, ghirlande, coșulețe, lucrări artistico-plastice (desen, pictură, quilling), dovlecei pictați sau sculptați, chiar dovleacul pentru fotografiat. Cumpărătorii au admirat produsele, au studiat prețurile, au negociat și au făcut achizițiile dorite. Marfa nevândută s-a oferit gratuit colegilor sau a fost expusă pe holul școlii. Antreprenorii de succes și-au socotit venituri de 20 – 25 de lei, urmând să-și calculeze ulterior și profitul. Ecusoanele și diplomele acordate au fost recompense oferite de organizatori.

„Vom contempla frumusețea creativității copilului și vom gusta din dulceața bostanului și la recolta următoare, contribuind și în acest mod la dezvoltarea personalității active a viitorului adult.

Activitatea extracurriculară este parte integrantă a demersului didactic, venind să definească sfera educaţionala prin proiecte, grupuri ţinta, parteneriate, finanţări, obiective clar definite, evaluări şi diseminări ale informaţiilor, menite să contureze profilurile culturale ale şcolarilor, să deschidă porţi spre educaţia permanentă. Dimensiunea europeană a învăţământului românesc, presupune o disponibilitate şi o mobilitate crescută a cadrului didactic, o ancorare realistă în contextul economic actual, în centrarea întregii sale activităţi pe şcolarul de azi.

Rolul cadrului didactic (dar şi al familiei) este acela de a oferi în mod gradat şi în acord cu particularităţile de vârstă, cunoştinţe necesare care motivează conduitele şi normele eco-civice, să creeze şi să organizeze activităţi educative stimulative. Întrucât nu putem stăvili progresul şi avalanşa de informaţie caracteristică evoluţiei societăţii umane şi secolului în care trăim, este necesar ca informaţiile noi să fie asimilate corespunzător. În acest sens, propunem elevilor activităţi care să ajute perpetuarea tradiției românești, în balans cu popularizarea media privind Halloween-ul, în cadrul «Sărbătorii bostanului»”, a afirmat profesor pentru învățământul primar Mirela Ciuștea, director adjunct al Școlii „Carmen Sylva” din Horia.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0