HomeSocialEducatie

Sărbătoare a teatrului şcolar, la Casa de Cultură

Școala „Vasile Alecsandri” a organizat cea de-a treia ediţie a Festivalului de teatru pentru elevi „În lumea teatrului”. Marile premii ale festivalului au fost obţinute de şcolile „Mihai Eminescu” şi „Vasile Alecsandri”, la secţiunea scenetă, şi de vedeta NextStar Carina Mihăilă, la secţiunea monolog.

festival 02Sala mică a Casei de Cultură a fost luni, 24 noiembrie, gazda celei de-a treia ediţii a Festivalului interjudeţean de teatru „În lumea teatrului”, organizat de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”. Într-un adevărat maraton al teatrului, la cele două secţiuni, teatru şi monolog, pe scenă au evoluat 20 de trupe şcolare şi artişti individuali, reprezentând şcolile din: Pildeşti, Trifeşti, Sagna, Barticeşti, Buruieneşti, Ion Creangă, Gâdinţi, „Mihai Eminescu”, „Vasile Alecsandri”, „Calistrat Hogaş” şi „Alexandru Ioan Cuza” din Roman, Liceul cu Program Sportiv din Roman, Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, Școala „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, judeţul Galaţi şi Școala Gimnazială Ungureni, judeţul Galaţi.

„Onorat public, bine aţi venit la a treia ediţie a festivalului nostru. Cândva, în 1812, Iancu Văcărescu ne-a adresat un îndemn: «V-am dat teatru, vi-l păziţi, Ca un lăcaş de Muze, Cu el curând veţi fi vestiţi, Prin veşti departe duse. În el năravuri îndreptaţi, Daţi ascuţiri la minte, Podoabe limbii noastre daţi, Cu româneşti cuvinte». Teatrul, pus de ctitori alături de şcoală ca instituţie de îndreptare a moravurilor şi de formare spirituală, a devenit – şi prin munca pe care o desfăşurăm noi, toţi cei prezenţi astăzi aici – ceea ce voia Eminescu: un institut de înălţare spirituală. Putem spune că ediţia a treia s-a bucurat de succes. Succesul a fost remarcat şi de Ministerul Educaţiei, care a acordat, în acest an, festivalului, nivelul de eveniment de interes regional, după ce am fost manifestare judeţeană şi interjudeţeană. De asemenea, putem spune că, faţă de prima ediţie a festivalului, numărul participanţilor s-a dublat. Acest succes a fost posibil datorită muncii şi dăruirii dumneavoastră, datorită pasiunii pentru arta dramatică a multor  slujitori ai catedrei”, a spus, în deschiderea evenimentului, profesoara Liliana Moldoveanu, iniţiatoarea şi coordonatoarea festivalului „În lumea teatrului”.

festival 03Juriul care a apreciat evoluţia artiştilor de pe scenă a fost format din inspectorul şcolar pentru disciplina limba română, profesor doctor Gheorghe Brânzei, profesoara Maria Campău, directorul Școlii „Vasile Alecsandri”, directorul Casei de Cultură, psiholog Marcela Ursu, şi profesorul romaşcan Alexandru Lezeu, actor în trupa de teatru a Casei de Cultură.

Trofeul Festivalului a fost obţinut, cu prestaţii de acelaşi nivel calitativ, de trupa Școlii „Mihai Eminescu”, coordonată de profesoara Ana Maria Băetanu, şi de cea a Școlii „Vasile Alecsandri”, coordonată de profesoara Liliana Moldoveanu. La secţiunea monolog, o diplomă de excelenţă a fost decernată Carinei Mihăilă, de la Școala Barticeşti, profesor coordonator Cătălina Bostan.

Premiul I la secţiunea scenetă a revenit trupei „Cheer up Junior”, de la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, coordonată de profesoara Mădălina Voicu, şi trupei „Mirage”, de la Școala „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, profesor îndrumător Claudia Ghica. La monolog, premiul I a fost obţinut de Elena Bujoreanu, de la Școala „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, profesor îndrumător Claudia Ghica, de Ioana Ana Maria Leancă, de la Școala „Vasile Alecsandri”, profesor îndrumător Liliana Moldoveanu și  de Teodora Diana Stogrin, de la „Mihai Eminescu”, profesor îndrumător Ana Maria Băetanu.

festival 04Premiul II la scenetă a fost „împărţit” între trei trupe: artiştii de la Școala Pildeşti, profesor îndrumător Cosmina Chirilă, „Inocenţa” de la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, profesor îndrumător Renata Gârbea, şi „Decişii”, de la Liceul cu Program Sportiv din Roman, profesor Camelia Gârbea.

Premiul III la scenetă a fost obţinut de echipa „Alter ego”, de la Școala Gâdinţi, profesor Roxana Otic, „Pe scenă” de la „Calistrat Hogaş”, îndrumător Vasilica Aungurencii, şi „Cavalerii teatrului”, de la „Vasile Alecsandri”, profesor îndrumător Tania Simeria. La secţiunea monolog, premiul III a fost obţinut de Denisa Minuţ Marian, de la Liceul cu Program Sportiv din Roman, profesor îndrumător Lidia Gârbea.

La secţiunea scenetă au fost acordate şi două menţiuni- trupei de la Școala „Ion Creangă”, îndrumată de Daniela Filip şi Camelia Huci, şi „Micilor artişti” de la Școala Buruieneşti, profesor îndrumător Diana Leonte. A fost acordată şi o menţiune la secţiunea monolog, pentru Beatrice Ungureanu, de la Școala Trifeşti, profesor îndrumător Iulia Stoica.

Juriul a ţinut să evidenţieze şi prestaţia individuală a doi mici actori care au jucat în scenete, acordând premiul pentru cea mai bună interpretare feminină Simonei Miron, de la Școala „Mihai Eminescu”, şi premiul pentru cea mai bună interpretare masculină lui Cosmin Lăpuşneanu, de la Școala „Vasile Alecsandri”.

Comentarii

WORDPRESS: 0