HomeNeamt

Șapte nemțeni au pierit în foc

Pe parcursul anului trecut, șapte persoane au murit în incendii. Îngrijorător este faptul că a crescut numărul incendiilor provocate intenționat.

 

 

Nemțenii încalcă legea, atunci când vor să tranșeze un conflict. Asta reiese din analiza Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț pentru anul 2012. Conform documentului prezentat de conducerea ISU Neamț, 11,04% dintre cele 655 de incendii care s-au produs pe teritoriul județului au avut drept cauză  acțiunea intenționată. Analiza ISU Neamț nu cuprinde și cele 316 incendii de vegetație uscată, a căror cauză a fost, de obicei, acțiunea intenționată a proprietarilor de a curăța terenurile prin ardere.

În 2012, ISU Neamț a primit 22.213 apeluri prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, cu 26,76% mai multe decât în 2011. Consecința celor mai multe din aceste apeluri a fost intervenția echipajelor SMURD, în 4.790 de cazuri, urmată de intervenția în caz de incendiu, incendiu de vegetație și căutare persoane înecate, transport persoane supraponderale, ori degajare elemente de construcții ce puneau în pericol siguranța cetățenilor. Un număr de 166 de apeluri pentru solicitarea unui echipaj SMURD s-au dovedit a fi alarme false.

Din păcate, evaluarea activității ISU Neamț pentru anul trecut cuprinde și bilanțul negru al vieților omenești care au pierit în incendii. În urma incendiilor, șapte persoane au decedat, 14 persoane au fost rănite – un copil și 13 adulți, din care trei pompieri militari – și 18 persoane – 13 adulți și cinci copii – au fost salvate, comparativ cu anul 2011, când au decedat șase persoane, 12 au fost rănite și 70 de persoane au fost salvate.

Pagubele produse în urma incendiilor au fost estimate la 8.045.580 lei, iar valoarea bunurilor salvate a fost estimată la 90.490.700 lei.

Din totalul incendiilor, cele mai multe – 451 la număr – au izbucnit la gospodăriile populației. Ceea ce înseamnă că acțiunile de prevenire ale pompierilor trebuie să continue, mai ales în mediul rural, acolo unde riscul ca un incendiu să fie provocat din cauza jarului căzut din sobă sau a coșului de fum necurățat este mai mare.

Prin activitatea desfășurată în anul 2012, apreciem că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț și-a îndeplinit misiunea de asigurare a protecției vieții și a bunurilor concetățenilor noștri față de acțiunea distructivă a focului, apei, a altor dezastre sau a munițiilor rămase neexplodate din timpul războiului, în condițiile constrângerilor determinate de criză„, a afirmat colonelul Ioan Nițică, inspectorul șef al ISU Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0