Prima paginăReligie

Șapte ani de când avem Arhiepiscopie

Șapte ani de când avem Arhiepiscopie

Dimensiune text

 

arhiepiscopia-romanului-2009Marţi, 13 septembrie, s-au împlinit şapte ani de când Episcopia Romanului a fost ridicată oficial la rang de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Hotărârea Sfântului Sinod din 18 – 19 iunie 2009, care a stat la baza ridicării Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, a ţinut de vechimea acesteia, de 600 de ani, rolul deosebit al eparhiei în păstrarea credinţei strămoşeşti din această parte de ţară, activitatea pastoral-misionară şi administrativă şi, nu în ultimul rând, de faptul că întreg ţinutul Bacăului a făcut dintotdeauna parte, jurisdicţional şi canonic, din Episcopia Romanului.

Pe 13 septembrie 2009, într-o ceremonie solemnă, la care au participat câteva mii de credincioşi, după sfânta liturghie oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel – aflat, atunci, în prima vizită la Roman în calitate de patriarh -, a fost citit Tomosul sinodal de ridicare a Episcopiei la rang de Arhiepiscopie. Episcopul Eftimie Luca a fost ridicat în rang de arhiepiscop, iar PS Ioachim Băcăuanul – în rang de episcop vicar. La eveniment a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Cum episcopul Eftimie Luca, în vârstă de 95 de ani, nu a putut fi prezent la ceremonia de înmânare a însemnelor arhiepiscopale, acest moment a fost amânat de PF Daniel după terminarea ceremoniei.

Primul arhiepiscop al Romanului, IPS Eftimie, a murit pe 4 noiembrie 2014, cu cinci zile înainte de a împlini un secol de viaţă. Locul său a fost luat de IPS Ioachim, numit arhiepiscop pe 16 decembrie 2014 şi întronizat în data de 4 ianuarie 2015.

În 2008, Episcopia Romanului a sărbătorit 600 de ani de la prima atestare documentară. Este printre puţinele eparhii din ţară care au printre ierarhi patru sfinţi canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română: mitropolitul Dosoftei al Moldovei, episcop între 1659 – 1671, Teodosie de la Brazi (1671 – 1674), Ioan de la Râşca şi Secu (1674 – 1685), Pahomie de la Gledin (1706 – 1713), Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti (Bacău), singurul român canonizat la Muntele Athos.

Eparhia Romanului cuprinde teritoriul din jurul Romanului şi întreg judeţul Bacău. Are în componenţă patru municipii: Roman, Bacău, Moineşti, Oneşti, şi cinci oraşe: Buhuşi, Comăneşti, Dărmăneşti, Slănic Moldova şi Târgu Ocna. În cuprinsul eparhiei sunt peste 450 de parohii în care funcţionează 517 preoţi, 33 de mănăstiri şi schituri ce însumează 398 de vieţuitori. Eparhia are şi un seminar teologic ce funcţionează la Roman, înfiinţat în timpul marelui episcop al Romanului, Melchisedec Ștefănescu.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • nu esti prea sfintit esti un om obisnuit si un calugar dar un calugar care cam face de ras rasa monahala de ce lovesti un confrate cu har daca nu este de acord cu mercantilismul afisat de tine si ipocrizia in relatiile cu preotimea ,tu crezi ca nu ai sa dai socoteala pentru tot ceea ce faci pe acest pamant ,stii bine ca da unde iti este modestia ,mila si chiar umilinta fata de mireni ,pacat ca la ceas aniversar trebuie sa exprim acestea dar nu mai poti continua asa cu toata lioata care te inconjoara trebuie ori sa va schimbati radical sau eliberati terenul si pleaca tu in pustiu si lasa mantia protectoare a bisericii ,pocaieste-te,roagate pentru toti ,si lasa aroganta si mandria deoparte caci mare rau iti faci ,lasa in pace pe calugarul ELEFTERIE caci este iubit si respectat cu mult mai mult decat tine si stii de ce?este om are morala ,si mai ales are credinta adevarata ,ecumenismul il va aduce pe gherghel de la dieceza si iti va da ordine la arfiepiscopie iti convine acest lucru si atunci daca daniel ne-a tradat in creta tu sluga umila ai zis da stapane ,te urmez ,daca te-ai fi impotrivit si s-ar mai impotrivit inca vreo 5,6 iti spun ca acest daniel in lasitatea lui ar da inapoi ,dar asa ce ni se pregateste este nociv ,impotriva credintei stramosesti ,si ataca credinta noastra milenara ,reflecta si in ceasul al 13 -lea da dovada ca esti totusi PATRIOT si cat decat MORAL,hai sa auzim de bine dar tare ma indoiesc ,cat despre ARHIEPISCOPIE,sa dea DOMNUL,numai lucruri bune si fapte pe masura ,la multi ani ARHIEPISCOPIA ROMANULUI SI A BACAULUI!!!!!!!