Săptămâna Europeană a Vaccinării, între 24 și 30 aprilie

HomeSanatate

Săptămâna Europeană a Vaccinării, între 24 și 30 aprilie

 

În perioada 24 – 30 aprilie, în întreaga Europă este marcată Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul Săptămânii Europene a Vaccinării 2017 este de a crește gradul de conștientizare a populației în privința importanței vaccinării și de a crește acoperirea vaccinală, accentul fiind pus pe activitățile destinate populațiilor vulnerabile.

Tema globală a campaniei din anul 2017 este „Vaccinurile sunt benefice”. Prin sloganul „Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieții”, campania Săptămânii Europene a Vaccinării 2017 își propune sensibilizarea populației în privința importanței imunizării pe tot parcursul vieții și asupra necesității imperative de creare și susținere a unei imunități de grup în toate comunitățile, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Săptămâna Europeană a Vaccinării este o inițiativă regională condusă și coordonată de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și implementată de statele membre ale Regiunii europene.

Săptămâna Europeană a Vaccinării a fost concepută în 2004, ca o inițiativă de a contracara stagnarea sau declinul programelor de imunizare în contextul apariției unor focare sporadice, dar importante, de îmbolnăviri în mai multe țări din Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (EUR/OMS). În octombrie 2005, un grup-pilot de nouă state membre a implementat, cu sprijin informațional, tehnic și financiar EUR/OMS, activități adaptate local, de conștientizare a părinților, factorilor de decizie din sănătate și a personalului medical privind importanța actualizată a vaccinării.

Evaluarea campaniilor pilot din 2005 a condus la recomandarea ca Săptămâna Europeană a Vaccinării să devină un eveniment anual celebrat în toate țările Regiunii EUR/OMS începând cu 2006. În 2010, la Săptămâna Europeană a Vaccinării au participat 47 din cele 53 state ale Regiunii.

„O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populație este esențială și va oferi și o imunitate a comunității pentru indivizii susceptibili. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală și a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare”, precizează un comunicat al DSP Neamț.

Regiunea Europeană a OMS a fost certificată „fără poliomielită” în anul 2002, iar cazurile de rujeolă din regiune au fost reduse cu mai mult de 90% între anii 1993 și 2007. Cu toate acestea, aproape 650.000 dintre cei 10,7 milioane de sugari născuți în fiecare an în Europa nu primesc seria completă de trei doze a de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, până la vârsta de un an. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională de a menține sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, precizează specialiștii în sănătate publică.

În prezent, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. În perioada 2016 – 2017, au fost confirmate 3.446 de cazuri de rujeolă. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 37 județe, cele mai multe cazuri în județele: Caraș-Severin (728), Timiș (711), Arad (640), Mureș (321), Dolj (175), Bistrița Năsăud (129), Cluj (90). 3.317 din cazurile confirmate au fost persoane nevaccinate, 89 au fost persoane vaccinate cu o doză de vaccin RRO (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), 33 au fost persoane vaccinate cu două doze de vaccin RRO, iar șapte cazuri cu status vaccinal necunoscut. S-au înregistrat 21 de decese (cinci în județul Arad, cinci în județul Timiș, cinci în județul Dolj, trei în județul Caraș-Severin, ununl în județul Călărași, unul în județul Satu Mare și un deces în București).

„Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel național a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinați și incomplet vaccinați. Campania de vaccinare continuă. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima și a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populației necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică”, mai precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0