Prima paginăSocialEducatie

„Săptămâna Educaţiei Globale”, la „Miron Costin”

Dimensiune text

Elevii, profesorii şi invitaţii lor încearcă să atragă atenţia asupra faptului că dreptul la educaţie aparţine fiecărui copil şi dizabilitatea nu trebuie să reprezinte o barieră.

Pentru al şaptelea an consecutiv, Colegiul Tehnic „Miron Costin” a participat la campania „Săptămâna educaţiei globale”, iniţiate de Asociaţia „Salvaţi copiii”. Tema propusă spre dezbatere în acest an, sub genericul „Egalitate de drepturi! Egalitate de şanse!”, vizează accesul la o educaţie de calitate pentru copiii cu dizabilităţi. „A devenit pentru noi o tradiţie implicarea în aceste campanii, care le dau elevilor posibilitatea de a conştientiza situaţiile grave în care se poate afla, la un moment dat, oricare dintre noi şi, mai ales, de a se implica în rezolvarea situaţiilor dificile”, a spus profesoara Nelia Lorica Havrici, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

Activitatea iniţiată de colegiul romaşcan s-a desfăşurat sub forma unei lecţii deschise, conduse de profesoara Ana Maria Agape, în cadrul căreia elevii din clasele a IX-a A şi B au învăţat ce înseamnă „dizabilitate”, care sunt barierele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi din partea persoanelor „normale” şi, mai ales, cum pot fi ridicate aceste bariere. Lecţia a fost una interactică, la discuţii intervenind şi invitaţii din partea publicului. „Lecţia a fost precedată de activităţi desfăşurate în cadrul orelor de dirigenţie de la toate clasele din liceu, în cadrul cărora elevii au participat la realizarea de resurse materiale necesare pentru susţinerea acestei lecţii”, a precizat profesoara Crina Cărpuşor, director adjunct al Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

Un moment emoţionant l-a reprezentat intervenţia Izabelei Ilisei, absolvenţă a colegiului, care a trecut, în timpul anilor de liceu, printr-o intervenţie chirurgicală dificilă. În faţa foştilor colegi, Izabela a povestit ce a însemnat pentru ea trecerea în rândul persoanelor cu dizabilităţi, lupta continuă pe care a dus-o pentru recuperare şi pentru integrare şi performanţele pe care le-a obţinut. Pe scenă a urcat şi Elena Damian, preşedinta Asociaţiei de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România, filiala Roman, care a vorbit din perspectiva mamei unei persoane cu dizabilităţi, obligată să lupte cu mentalităţile celor din jur, cu birocraţia, dar şi cu lucruri mărunte în aparenţă, vitale, însă, pentru persoanele cu dizabilităţi.

Pe durata Săptămânii Globale de Acţiune (5 – 11 mai 2014), în mii de şcoli, din aproape 100 de ţări ale lumii, se desfăşoară activităţi prin care elevii, profesorii şi invitaţii lor încearcă să atragă atenţia opiniei publice şi factorilor de decizie asupra faptului că dreptul la educaţie aparţine fiecărui copil şi dizabilitatea nu trebuie să reprezinte o barieră.

COMENTARII

WORDPRESS: 0