HomeRural

Șantiere părăsite în loc de grădinițe rurale

În cîteva comune din jurul Romanului sînt sistate de multă vreme lucrările de execuție la unitățile școlare destinate preșcolarilor. Începute în 2008, lucrările au fost stopate din lipsă de finanțare.

 

Cum fondurile provin de la Ministerul Educației, administrațiile publice locale au rămas neputincioase în fața șantierelor părăsite. Aprobarea și finanțarea proiectelor au avut drept motivație numărul de copii, constant sau în creștere, precum și inexistența unor spații educative corespunzătoare. În satul Satul Nou (Rediu) din comuna Bîra, de exemplu, există un astfel de șantier uitat. „Ne-am bucurat că vom avea o grădiniță nouă în satul Rediu, cu două clase de preșcolari. După ce s-a turnat fundația, nu s-a mai lucrat. Credem că finanțarea acestor proiecte va fi reluată, pentru ca toți copiii din mediul rural să poată beneficia de spații moderne de studiu„, a declarat profesoara Mariana Tăbîltoc, directoarea Școlii Bîra.

Și în comuna Dulcești, locuitorii așteaptă să-și trimită copiii la noua grădiniță. „Grădinița funcționează într-o clădire veche. Reabilitarea clădirii nu se mai justifica. Am întocmit un proiect și, după prima rundă de finanțare, nu am mai primit nici un ban„, a precizat Constantin Foltea, primarul comunei Dulcești. Tot la stadiul de început se află și lucrările la grădinița din comuna Secuieni.

Deși lucrările de construcție la noua grădiniță din Săbăoani sînt mai avansate, nici aici unitatea școlară nu a fost finalizată. Clădirea este ridicată la roșu, dar pentru finalizarea construcției mai este necesară suma de 700.000 lei. Lucrările au început în martie 2008 și trebuiau finalizate în decembrie 2008. Întreruperea finanțării a însemnat și încetarea și lucrările de execuție.

Conducerile administrațiilor publice locale și ale școlilor nu știu să spună cînd vor fi reluate lucrările la grădinițe. În timp ce în aceste comune se așteaptă deschiderea finanțărilor, altele speră ca banii de la Banca Mondială, cu care se vor construi grădinițe, vor ajunge mai repede decît cei guvernamentali. Astfel, anul acesta sînt prevăzute a se începe lucrările la șase grădinițe din zona rurală a Romanului, prin intermediul programului „Reforma educației timpurii în România”. Unitățile școlare vor fi construite cu bani de la Banca Mondială, Guvernul României, precum și prin cofinanțarea administrațiilor publice locale. Satele în care sînt prevăzute a se construi unitățile școlare destinate preșcolarilor sînt: Buruienești, comuna Doljești, Miron Costin, comuna Trifești, Poienari, comuna Poienari, și Solca, din comuna Oniceni. Alte două grădinițe cu program normal vor fi construite, prin același program, în satul Izvoare, comuna Bahna și Nisiporești, comuna Botești.

Comentarii

WORDPRESS: 0