În multe parohii din zona rurală a Romanului au fost deschise șantiere pentru construcția de biserici, paraclise și case praznicale. Durata mare a construcțiilor și numărul localnicilor în scădere nu sunt motive de îngrijorare la înființarea noilor parohii.
În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se află în lucru multe lăcașuri de cult, paraclise și case praznicale, iar la altele se efectuează reparații capitale ori se reface pictura. Peste 100 de șantiere sunt deschise pe cuprinsul Arhiepiscopiei, iar cele mai multe lucrări se execută în județul Bacău. Biserici în construcție se află, în zona Roman, în satele Cotu Vameș (comuna Horia), Secuienii Noi (comuna Secuieni), Icușești și Tabăra (comuna Icușești), Oniceni (comuna Oniceni), Brănișteni (comuna Trifești), Micșunești (comuna Făurei) și Muncelu (comuna Ion Creangă). La acestea se adaugă Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman. Construcția lăcașurilor de cult este îngreunată de lipsa fondurilor, cea mai mare parte a lucrărilor de construcție ori a lucrărilor de conservare fiind realizate din banii strânși de la enoriași.
Oameni politici nemțeni, ctitori ai bisericii din Oniceni
Lăcașul de cult aflat în construcție în comuna Oniceni este situat la limita dintre satele Oniceni și Mărmureni, unde există două biserici vechi. „Noul lăcaș de cult va servi ambelor sate – Oniceni și Mărmureni -, urmând ca, după finalizarea lucrărilor de construcție a noii biserici, cele două lăcașuri de cult să funcționeze drept capele mortuare. Până la acest moment, am terminat de turnat cupola. Suntem la baza turnului, pe care sperăm să-l finalizăm în acest an„, a precizat preotul Daniel Dinga, parohul bisericii.
Lăcașul de cult, a cărui construcție a început în 2009, are 34 metri lungime, zece metri lățime și 31,6 metri înălțime. Fondurile au provenit de la stat, Consiliul Local, donatori și credincioșii din parohie. „Anul trecut, am primit 70.000 de lei din partea administrației publice, pentru continuarea lucrărilor de construcție. Un ajutor constând în materiale am primit anul trecut și de la deputatul Ioan Munteanu, de la senatorul Ioan Chelaru și de la omul de afaceri George Biciușcă„, a spus preotul Dinga.
Și în satul Iucșa (comuna Bozieni) se află în construcție un lăcaș de cult, dar acesta este construit integral din fondurile personale ale actualului președinte al Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță.
La parohii nou înființate, biserici noi
Și în satul Secuienii Noi, din comuna Secuieni, se află în construcție, din 2007, o biserică. Pentru ridicarea lăcașului de cult a fost donat parohiei, de către un fiu al satului, un teren de 1.400 de metri pătrați.
Lucrările de construcție merg greu, pentru că parohia numără doar 87 de familii. „70% din construcție a fost ridicată. Fondurile provin de la administrația publică locală și din donațiile credincioșilor, în bani și materiale. Pentru finalizarea lucrărilor mai avem nevoie de 200.000 de lei„, a spus preotul Cătălin Gheorghiță Crețu, parohul noii biserici cu hramul „Înălțarea Domnului”. Parohul a obținut și o parcelă în suprafață de 1.500 de metri pătrați de teren, pentru înființarea unui cimitir.
Cu doi ani în urmă, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului înființa Parohia Brănișteni, din comuna Trifești, în urma divizării parohiei Miron Costin. La scurtă vreme, PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, l-a numit în parohie pe preotul Teodor Terinte, cu scopul de a construi un nou lăcaș de cult cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, care să răspundă nevoilor pastoral-misionare ale acestei comunități. Cum construcția unei biserici este costisitoare și se întinde pe un termen greu de anticipat, preotul a ridicat, în același an, un paraclis pentru desfășurarea activităților de cult.
100 de biserici în Protopopiatul Roman
În județul Neamț există 539 de lăcașuri de cult, reprezentând toate confesiunile religioase. După numărul lăcașurilor de cult, județul Neamț ocupă, conform datelor furnizate de Secretariatul de Stat pentru Culte, locul 4 în zona Moldovei și Bucovinei, după județele Suceava (682 de lăcașuri de închinăciune), Bacău (666), Iași (637), și înaintea județului Vaslui (516). Din cele 539 de lăcașuri de închinăciune nemțene, 407 sunt biserici, mănăstiri și schituri ortodoxe. Numărul lăcașurilor de cult din Eparhia Romanului a fost variabil, în funcție de orașele care au intrat în componența acesteia. Dacă, în 1809, Protopopiatul Roman cuprindea 60 de biserici, în 2013 numărul acestora a ajuns la 100 de lăcașuri de cult. Protopopiatul Roman a pierdut câteva parohii odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a Episcopiei Roman, ridicată, în 2009, la rang de Arhiepiscopie, în cuprinsul căreia se află și lăcașurile de cult din județul Bacău.
Comentarii