Sancțiuni de la Protecția Consumatorilor, după blocarea telegondolei din Piatra Neamț

HomeEconomie

Sancțiuni de la Protecția Consumatorilor, după blocarea telegondolei din Piatra Neamț

 

 

Având în vedere faptul că, în data de 27 august, în jurul orelor 20.00, a avut loc un eveniment în legătură cu serviciile de agrement la Telegondola Piatra Neamţ, în urma căruia 16 turişti au fost blocaţi în cabine pe traseu, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamţ a declanşat o acţiune operativă de control la unitatea în cauză, prestator de servicii de agrement SC Perla Invest SRL Piatra Neamţ, informează un comunicat al CJPC Neamț.

Echipa de comisari a verificat dacă au fost respectate procedurile şi existenţa înscrisurilor privind elementele de siguranţă pentru instalaţiile de transport pe cablu: autorizaţie ISCIR, procedurile privind mentenanţa şi reviziile periodice (obligatorii  a fi executate săptămânal), proceduri de lucru în caz de evenimente sau avarii pe reţeaua de transport telegondolă, contract/contracte cu servicii de salvare – în cazul de faţă, cu Salvamont Neamţ, informaţiile primare afişate la staţiile de plecare/sosire a cabinelor cu privire la regulamentul de utilizare a serviciului, avertizări privind accesul persoanelor cu deficienţe de sănătate, instrucţiuni/recomandări/avertizări afişate în staţiile de plecare/sosire.

Pentru nerespectarea prevederilor articolului 7, litera c, alineatul 2, din OG nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare (operatorii economici sunt obligați să presteze numai servicii care nu afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora), operatorului economic i s-a aplicat o sancţiune contravenţională, în conformitate cu prevederile articolului 50, (1) litera a, respectiv amendă contravenţională în valoare de 20.000 de lei, informează CJPC Neamț.

De asemenea, având în vedere oportunitatea şi urgenţa măsurii de limitare a prejudiciilor eventuale care ar putea să afecteze viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora, echipa de comisari a dispus odată cu aplicarea sancţiunii pecuniare, în conformitate cu prevederile OG nr. 21/1992 (republicată), articolul 55, alineatul (2), litra d, măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de agrement – transport cu Telegondola Piatra Neamţ, până la remedierea deficienţelor.

„Pentru abaterile de informare cu privire la afişarea unui număr de telefon de urgenţă, echipa de comisari a aplicat şi sancţiunea avertisment, în conformitate cu prevederile articolului 4, alineatul 2, litera b, din Legea nr. 270/2017 – Legea prevenirii. Operatorul economic va rămâne, în continuare, în atenția CJPC Neamț, dat fiind că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale, supraveghează permanent piața și se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor”, mai precizează reprezentanții CJPC Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0