Prima paginăEconomie

Sancțiuni aplicate de Protecția Consumatorilor, după controale pe piața de jucării

Sancțiuni aplicate de Protecția Consumatorilor, după controale pe piața de jucării

Dimensiune text

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în perioada 6-19 mai, o serie de acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, la nivelul întregii țări. În toată această perioadă, au fost verificaţi 594 de operatori economici, la 436 dintre aceștia, reprezentând 73,4%, înregistrându-se abateri de la prevederile legale, informează ANPC.

Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat 538 de sancţiuni, din care 250 avertismente şi 288 amenzi contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,5 milioane lei. Acestora li s-au adăugat și măsuri complementare, respectiv: oprirea temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor, pentru jucării în valoare de aproximativ 350.000 de lei, și oprirea definitivă de la comercializare, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de peste 285.000 de lei.

În județul Neamț, comisarii pentru protecția consumatorilor au descoperit nereguli precum nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă și lipsa avertismentelor generale (sau lipsa traducerii acestora în limba română). La comercianți din celelalte județe, principalele abateri constatate de echipele de comisari ANPC au fost: lipsa menționării pe etichetă a numelui, denumirii comerciale înregistrate sau mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi adresa la care aceștia pot fi contactaţi; lipsa menţionării numărului unic de înregistrare al jucăriei, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare; lipsa aplicării în mod vizibil, lizibil şi de neşters a marcajului de conformitate CE, și a declarației de conformitate; comercializarea unor jucării care au făcut obiectul notificărilor RAPEX; nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor, mai precizează comunicatul ANPC.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0