Prima paginăSocialSanatate

Sănătate pe bani la Spitalul Roman

Dimensiune text

La Spitalul Roman ar putea funcţiona saloane private în fiecare secţie. Medicii vor avea posibilitatea să acorde consultaţii contra cost după ce termină programul normal de muncă. Banii ar urma să fie împărţiţi între medic, cadrele medicale şi spital. În prezent, o simplă consultaţie la cerere la un medic din spital costă 40 de lei.

Începând de anul viitor, medicii de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman s-ar putea muta din cabinetele private în secţiile unde profesează. Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o nouă lege a salarizării medicilor, care permite acordarea de consultaţii private şi înfiinţarea de saloane private în cadrul spitalelor. Proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop creşterea veniturilor medicilor şi stoparea exodului medicilor. Proiectul pleacă de la principiul că, într-o unitate sanitară, singurii care aduc venituri în urma serviciilor realizate sunt medicii.

Saloane şi consultaţii private în spital

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent există o grilă de salarizare bugetară în care este inclusă şi prestaţia medicului, grilă anacronică şi complet nemulţumitoare. În proiectul pilot al legii, medicul va fi scos din statutul bugetar şi va avea mai multe variante de lucru. Dacă optează să rămână în unitatea sanitară de stat şi să lucreze cu normă întregă, atunci va avea posibilitatea, după orele de program, să realizeze consultaţii private în paturi private sau într-o cotă parte privată dintr-o secţie a spitalului public. În acest fel, medicul va avea posibilitatea să realizeze venituri suplimentare, în condiţii optime de timp şi confort.

Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege.

Ministerul Sănătăţii va elabora şi un proiect de lege care prevede modificarea statutului spitalelor. Se dă, astfel, posibilitatea unităţilor să devină instituţii autonome, cu mai multă flexibilitate în asigurarea unui management eficient, astfel încât spitalele să devină competitive, iar medicii să fie plătiţi după performanţă. Conform proiectului pilot, spitalele se vor împărţi în două categorii: unele de interes naţional (spitalele regionale de urgenţă, spitalele judeţene de urgenţă şi institutele) şi spitalele de interes local (spitalele municipale şi cele orăşeneşti).

Sănătatea costă

Vor fi alese 12 unităţi medicale pentru implementarea proiectului pilot, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea. Conform propunerii Ministerului Sănătăţii privind salarizarea medicilor, 70% din bani ar urma să fie încasaţi de medic, 20% ar reveni asistenţilor medicali, iar 10% spitalului.

La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman există deja o listă cu tarife pentru servicii medicale la cerere sau pentru neasiguraţi. De exemplu, o consultaţie la cerere în cadrul spitalului la un medic primar costă acum 40 de lei, în vreme ce la un medic specialist ajunge la 30 de lei. Pansamente şi scoaterea firelor la cerere costă 20 de lei, o şedinţă de aerosoli costă 10 lei, o injecţie costă între cinci şi 10 lei, o perfuzie costă 15 lei, o ecografie ajunge la 50 de lei, o electrocardiogramă cu interpretare costă 20 de lei, iar schimbatul sondei vezicale costă 10 lei. Pe lângă aceste tarife comune, unele secţii au şi tarife specifice pentru serviciile la cerere. De exemplu, la Cardiologie, o ecografie de cord costă 50 de lei, în vreme ce un holter ajunge la 70 de lei. La Dermatologie, pentru electrocauterizări ale leziunilor cutanate se plăteşte 10 lei pentru fiecare leziune, recoltarea de biopsii ajunge la 15 lei, la fel cât costă inciziile şi pansamentele. La Obstretică-Ginecologie, montarea unui sterilet ajunge la 200 de lei, iar pacientul care vrea să stea singur într-un salon de lux în orice secţie trebuie să scoată din buzunar 30 de lei pe zi. La secţia ORL, puncţia sinusală la cerere costă 50 de lei, în vreme ce o recoltare de produs biologic pentru biopsie ajunge la 100 de lei. Pentru diverse servicii medicale la cerere, la secţia Ortopedie se cer taxe între 20 şi 50 de lei, cum ar imobilizările membrelor. În orice secţie a spitalului, un test de glicemie costă cinci lei, iar la secţia Psihiatrie, o şedinţă de psihoterapie individuală la cerere costă 40 de lei.

„Discuţiile privind această lege sunt mai vechi. Deocamdată, nu ne putem pronunţa până nu vedem normele de aplicare a legii, pentru a şti dacă este bine sau nu. Intenţia este bună, dar se ştie că drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. Trebuie văzut foarte clar cât îi revine medicului şi cât îi revine spitalului din consultaţia privată. De exemplu, la Chirurgie, spitalul poate închiria medicului sala de operaţie, poate închiria un salon, dar costurile de regie sunt foarte mari pentru spital, pentru că, în privat, statul nu poate stabili costurile aşa cum se întâmplă pentru spital, iar în privat sunt costuri specifice. În aceste condiţii, se pune întrebarea dacă banii care vor intra în conturile spitalului vor fi suficienţi pentru a acoperi cheltuielile, pentru că, dacă nu le vor acoperi, atunci proiectul nu poate fi aplicat, pentru că nici statul şi nici spitalele nu vor să iasă în pierdere”, a apreciat medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu, şeful secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Roman şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Emilia D. 8 ani

  Spitalul din Roman a luat-o inaintea sistemului!Cine are nenorocul de a avea pe cineva internat,stie cati bani trebuie sa dea zilnic pe tratament.Apartinatorii primesc lista cu medicatia aferenta bolnavului,pe care spitalul ar trebui sa o asigure,dar,cum acestea „nu se gasesc in farmacia interna”,trebuie sa fie cumparate de familie.Si,credeti-ma,sumele nu sunt de neglijat!
  In rest,nu ma indoiesc ca masura nu va avea succes!

 • culai 8 ani

  Daca in spital , unde costurile sunt acoperite de Casa de Sanatate , se suprapun afaceri private ,atunci nu mai inteleg ce mai face medicul de spital?Continua sa fie salarizat si dela buget? Atunci dece mai platim asigurari de sanatate ? Ce cheltuieli mai suporta acestea??.Sunt comvins ca in acest sistem bifunctional [buget-privat] va degenera doar in privat.Vai de zilele noastre cu aceasta conducere !.

  1.

 • amalia 8 ani

  atunci de ce mai platim acei bani din salariu pentru sanatate,ce beneficii mai avem?in cazul asta nu mai e nici o diferenta intre cabinetul privat si spital .si fereasca domnul sa fii internat caci dai bani si nu vin la vizite d;apoi sa nu dai mori frate cu zile ,eu fac referire la un asa_zis chirurg renumit de nu si-ar pierde samanta de doctor ca prost mai este….dar na….are spate are cine sa il apere!!!!CACI doar suntem la conducere.
  Are dreptate d-nul Culai VAI DE ZILELE NOASTRE CU ASA CONDUCERE numai in spital sa nu te duci !!!!!HALAL MEDICI MAI AVEM !