Prima paginăSocial

salvezpadurea.ro – platformă online pentru a reclama tăierile ilegale de arbori

salvezpadurea.ro – platformă online pentru a reclama tăierile ilegale de arbori

Dimensiune text

 

Joi, 7 iulie, a fost lansată platforma online www.salvezpadurea.ro, un proiect Greenpeace România. Pe salvezpadurea.ro orice persoană poate raporta direct către autorităţi orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. Platforma salvezpadurea.ro este şi un instrument menit să ofere transparenţă actului de administrare a pădurilor din România, dar şi să contribuie la combaterea fenomenului tăierilor ilegale de arbori.

De pe platforma salvezpadurea.ro sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective şi spre ştiinţa Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul judeţului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorităţi şi măsurile luate.

salvezpadurea 01

Platforma cuprinde informaţii şi instrucţiuni despre cum se poate recunoaşte o tăiere ilegală de arbori şi ce informaţii trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil şi Garda Forestieră.

„Pădurile României sunt ameninţate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu şi de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toţi, pentru că pădurile aduc servicii esenţiale pentru comunităţile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei, la reglarea circuitului apei şi protecţia solului. Fără păduri mai bune şi mai multe decât cele pe care le avem astăzi nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă şi o distribuţie echitabilă a beneficiilor derivate. Fără implicarea tuturor, fără mai mulţi ochi în pădure, nici nu vom vedea cum vom pierde această resursă de mediu esenţială pentru viaţa noastră”, a afirmat Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei.

Platforma este continuarea Ghidului identificării tăierilor şi transporturilor ilegale de arbori realizat anul trecut şi completează măsurile menite să răspundă obiectivului Greenpeace România de diminuare a tăierilor ilegale. Ea este, de asemenea, şi o piesă importantă în angrenajul unei administrări responsabile şi transparente a pădurilor din România, iar Greenpeace România speră să fie un instrument util pentru toţi cetăţenii care îşi doresc să se implice atunci când văd nereguli în pădure. În acelaşi timp platforma răspunde recomandărilor europene cu privire la comerţul cu lemn (EUTR) aşa cum sunt acestea cuprinse în preambulul regulamentului.

Atât platforma cât şi Ghidul au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Greenpeace care s-au înscris anul trecut pentru a se implica în campania de protejare a pădurilor din România şi cu aportul Gărzilor Forestiere.

Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, în 2015 media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96/zi.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0