Prima paginăActualitateRural

Salariile primarilor au fost dublate

Dimensiune text

Aleşii locali consideră că prin majorarea indemnizaţiilor s-a şters o inechitate salarială. În unele cazuri, directorul şi contabilul şef al şcolii sau şeful postului de poliţie aveau salarii mai mari decât primarul. Majorarea salariilor primarilor este o veste bună şi pentru consilierii locali.

Majorarea, de la 1 iulie 2014, a unor categorii de salarii din administraţia publică locală, a fost considerată de aleşii locali un act de dreptate.

Conform legii, cele mai mari creşteri salariale sunt înregistrate la nivelul primarilor şi viceprimarilor de comună, între 44,4 şi 50,1%. Primarii de comună cu peste 7.000 de locuitori primesc, în prezent, o indemnizaţie brută lunară de 2.923 de lei. De la 1 iulie, aceştia va primi o indemnizaţie brută în valoare de 4.218 lei. Salariile viceprimarilor de comună cu peste 7.000 de locuitori vor creşte de la 2.486 de lei la 3.732 de lei pe lună. Primarii care gestionează comune cu o populaţie cuprinsă între 3.000 şi 7.000 de locuitori primesc 2.777 de lei pe lună, iar începând cu 1 iulie vor avea 4.020 de lei lunar. Salariile viceprimarilor de comună cu o populaţie între 3.000 – 7.000 de locuitori vor creşte de 2.412 la 3.552 de lei pe lună. Primarii de comună cu până la 3.000 de locuitori au o indemnizaţie lunară de 2.633 de lei. De la 1 iulie, aceştia vor primi lunar 3.822 de lei. Salariile viceprimarilor de comună cu până la 3.000 de locuitori vor creşte de la 2.339 lei la 3.378 de lei pe lună.

„Majorarea indemnizaţiilor este un act de dreptate”

Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), filiala Neamţ, spune că măsura este un act de dreptate. „Majorarea indemnizaţiilor primarilor a fost unul dintre punctele din protestul pe care membrii Asociaţiei Comunelor din România l-au adresat Guvernului, începând de anul trecut. Este inadmisibil ca un primar să aibă un salariu mai mic decât directorul şi contabilul şef al şcolii sau şeful postului de Poliţie. Primarul are în grijă toate instituţiile publice din comună – şcoală, Poliţie, dispensar -, pe cetăţenii acesteia, care apelează la noi pentru a găsi rezolvare la problemele pe care le au, dar şi responsabilitatea proiectelor pe care le derulează pentru comunitate. La întâlnirea ACoR  din această lună, de la Bucureşti, solicitasem şi acordarea unui spor pentru gestionarea fondurilor europene, aşa cum primesc funcţionarii Ministerului Agriculturii şi ai instituţiilor care lucrează cu fonduri europene, dar majorarea salariilor a fost mai mult decât speram. Totodată, la întâlnirea AcoR am solicitat şi majorarea salariilor angajaţilor primăriei, deoarece au salarii nemotivante, de aceea mulţi dintre ei au plecat la muncă în străinătate. Această creştere salarială nu a fost acordată pentru că este an electoral. Este răspuns la o cerere a noastră mai veche, din vremea Guvernului Tăriceanu. Vicepremierul Liviu Dragnea a fost cel care ne-a promis sprijin, la întâlnirea membrilor ACoR. S-a ţinut de cuvânt şi, pe această cale, îi mulţumim”, a precizat Valeria Dascălu, primarul celei mai mari comune din judeţul Neamţ.

Primarul comunei Boghicea aduce şi câteva argumente în sprijinul majorării salariilor aleşilor locali. „Este mai uşor să conduci o primărie de oraş decât una din mediul rural. Organigrama unei primării urbane cuprinde un număr mare de angajaţi, care te preiau de la uşa primăriei şi te conduc în birouri unde lucrează un număr mare de funcţionari, în vreme ce, la primăriile rurale, primarul este primul om căruia cetăţeanul vrea să i se adreseze, de la plângeri banale la chestiuni serioase, pe care, de cele mai multe ori, tot primarul trebuie să le dezlege”, explică Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Și primarul municipiului Roman va beneficia de o majorare salarială, de la 4.796 de lei brut, la 5.142 de lei brut, în timp ce viceprimarul va primi 4.218 lei brut, de la 4.091 de lei brut.

Majorarea salariilor primarilor este o veste bună şi pentru consilierii locali, care primesc, conform legii, o indemnizaţie ce „poate fi în cuantum de până la 5% din indemnizaţia lunară a primarului. Indemnizaţia poate fi acordată pentru maxim o şedinţă ordinară de consiliu şi cel mult două şedinţe de comisii de specialitate pe lună”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • carcotas 7 ani

  Da oare nu fura destul unii primari? au angajat toate neamurile in comuna , cum sa le umpli usor buzunarul? pai sa tot stai ca primar ca doar leafa merge.

 • MATEO 7 ani

  Cea mai mare prostie posibila!
  Eu as numi-o mita parlamentara! Ca vin alegerile…Oricum primarii nu traiesc din salariul de la primarie. Dar la viceprimari de ce au marit lefurile? Multi dintre ei,primari si viceprimari, n-au terminat nici macar liceul.
  E o nedreptate sociala fata de medici, profesori, angajati din primarii si alte categorii sociale angajate in sistemul bugetar.
  VAI DE SARACA TARA BOGATA!

 • Cris 7 ani

  Bine ca primesc primarii care stau si se scarpina in c*r si oamenii care muncesc cu adevarat au niste salarii de toata jena. De parca ar intra in buzunarele politicienilor doar salariul propriu-zis.

 • mama 7 ani

  Asta-i tara condusa de pesedistii (neocomunisti)lui Ponta ,plagiatorul premier.Electorata!Ce fel de comuna este aceea cu mai putin de 3000 de locuitori?Acum ,cand calculatorul este peste tot ,mai exista asemenea comune ,care au fost infiintate abuziv,precum ciupercile dupa ploaie.Sper ca asa cum vor disparea judetele ,vor disparea si comunele cu tot cu clientela de prin primarii,cu tot felul de angajati ,care nu produc nimic!

 • mama Omida 7 ani

  Ce fac primarii? unii isi plimba amantele , stau si taie frunze la caini , angajeaza tot clanul de neamuri la primarie ca sa poata fi sustinuti- se stie cine se regaseste in aceste rinduri .

 • carcotas 7 ani

  Corect mama Omida : amantele , ca doar partidul le da bani pt asa ceva