Home

Șah rapid şi eficient la Cupa „Balta albastră”, pentru Bogdan Sava

Romaşcanul s-a clasat pe locul al treilea, între cei 44 de concurenţi ai competiţiei din Bacău.

Începutul lunii martie a fost cel în care şahistul romaşcan Bogdan Sava a ieşit în evidenţă la Cupa „Balta Albastră” din Bacău, competiţie de şah rapid la care au participat 44 de sportivi din judeţele Bacău, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Suceava şi Vrancea. Au concurat sportivi de la categoriile maestru internaţional şi până la practicanţi ai sportului minţii încă neincluşi în clasamente, cel mai tânăr participant având doar şapte ani. Bogdan Sava se declara mulţumit cu remiză, în două partide. Adversarii săi nu au fost mulţumiţi cu jumătate de punct, la propunerea romaşcanului. S-au ales cu zero.

Bogdan Sava, ocupantului locului al treilea, afirmă: „Cel mai în vârstă participant la concurs a trecut de 70 de ani. În urma celor nouă runde disputate în sistem elveţian, m-am clasat pe locul al treilea, cu 7 puncte din 9 posibile, neînvins, departajat de locul al doilea, la egalitate de puncte, de jumătate de punct la criteriul al doilea, coeficientul Bucholtz, la care jucătorul clasat pe locul 2 a avut 52 de puncte, adică suma punctajelor adversarilor întâlniţi în concurs”. Primul clasat a fost şi favoritul concursului, Maestrul Internaţional Lucian Filip, din Iaşi, cu 8 puncte, şapte victorii şi două remize cu ocupanţii locurilor al doilea şi al treilea: Naghy Istvan, jucător cu categoria I din Gheorgheni (Harghita) şi Bogdan Sava, candidat de maestru, la egalitate de puncte. Timpul de joc a fost de 20 de minute pentru fiecare jucător, la care s-au adăugat, automat, pe ceasurile electronice, câte zece secunde pentru fiecare mutare efectuată. Am porrnit ca al patrulea favorit după ratingul internaţional şi am jucat trei runde la masa a patra, două runde la masa a treia, trei runde la masa a doua şi o rundă la masa întâi, împerecherea jucătorilor fiind făcută în funcţie de punctajele de după fiecare rundă şi de poziţia în clasament. Organizatorul turneului a fost profesorul băcăuan Silviu Ifrim. Gazdă şi sponsor al concursului a fost Valeriu Sălceanu, patronul Pensiunii „Balta Albastră”, iar arbitru, exigent, a fost preşedintele Asociaţiei Judeţene de Șah Neamţ, Sebastian Volcinsche, organizator şi al campionatelor naţionale de veterani care vor avea loc în această lună, la Bicaz.

Bogdan Sava a completat: „Competiţia a fost foarte disputată, cu un favorit cert la ocuparea primului loc, dar premiile numeroase puse în joc au atras numeroşi maeştri din zona Moldovei şi alţi pasionaţi ai jocului de şah din municipiul Bacău, care au fost, odată, legitimaţi şi care au renunţat la practicarea şahului ca sport. Este lăudabilă iniţiativa profesorului Ifrim de a găsi un sponsor şi un loc interesant, în apropierea Bacăului, pentru un concurs de şah, mai ales după strădaniile sale din ultimii ani de a anima şahul băcăuan. Toate partidele jucate de mine au fost dificile. În afara partidei cu favoritul concursului, am intrat, bineînţeles, în criză de timp. La acest concurs mi-am stăpânit, constant, emoţiile şi mi-am păstrat concentrarea, mutare cu mutare. Astfel, am obţinut victorii şi cu jucători cu care am avut mereu partide foarte dificile. În două partide, adversarii mi-au refuzat propunerea de remiză şi au pierdut, forţând. Voi continua. În luna martie, voi participa la Cupa oraşului Bicaz şi la Cupa Sfinxul de la Iaşi, competiţii omologate de Federaţia Internaţională de Șah, urmând să stabilesc dacă voi participa şi la Campionatul Naţional de la sfârşitul lunii aprilie”.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Miha 10 ani ago

    Parca spuneai ca participi la cupa Bicazului Bogdane. Te-ai inscris si porma te-ai retras? Sa fi fost prea multi in fata ta? sau de ce?