HomeSocialEducatie

S-a stins o legendă a învăţământului romaşcan

Profesoara Elena Matcovschi, primul director al Școlii nr. 11, s-a stins din viaţă la 72 de ani. Înmormântarea va avea loc marţi, 10 iunie, la ora 11.

Profesoara Elena Matcovschi, o adevărată legendă a învăţământului romaşcan, s-a stins din viaţă sâmbătă, 7 iunie, la 72 de ani. A lăsat în urmă o adevărată comoară, generaţii şi generaţii de elevi, care au învăţat de la ea nu doar lecţiile predate la şcoală, ci, mai important decât atât, lecţia de a fi om adevărat în viaţă.

Profesoară de biologie, Elena Matcovschi a fost, timp de 26 de ani, directorul Școlii „Mihai Eminescu”. A fost primul director al şcolii, omul care a preluat o şcoală nou înfiinţată şi a transformat-o, în câţiva ani, într-un reper printre şcolile din judeţ. A fost „omul potrivit la locul potrivit”, spun foştii colegi de catedră, pentru că profesoara Elena Matcovschi, „doamna Nona”, avea marea ştiinţă de a apropia oamenii şi de a închega colective.

„Doamna Elena Matcovschi şi-a încheiat întreaga viaţă şcolii. A format un colectiv deosebit, bine pregătit profesional, educatori de excepţie, care a crescut valoric de la an la an şi ale cărui performanţe s-au măsurat în rezultatele tot mai bune ale elevilor. Este o adevărată performanţă, greu de egalat, ca, în câţiva ani de la înfiinţare, să primeşti «eticheta» de «şcoală foarte bună», pentru care se luptă elevii şi părinţii. Doamna Elena Matcovschi a fost pilonul în jurul căruia s-a construit şi a crescut Școala nr. 11. Fără ea, învăţământul romaşcan e mai sărac. Dispariţia ei lasă în inimile noastre un mare gol”, a spus profesoara Mihaela Rusu, directorul Școlii „Mihai Eminescu”.

„Elena Matcovschi mi-a fost directoare, colegă de cancelarie, prietenă, un om deosebit, de care mă leagă amintiri nepreţuite. Și-a dedicat viaţa şcolii şi familiei, a fost iubită de elevi şi apreciată de colegi, un om cu suflet, o diplomată care a ştiut să-i facă pe cei din jurul său să treacă peste orgoliile personale şi să construiască o adevărată familie în şcoală”, a spus profesoara de limba română Maria Ciomârtan. „A fost un om deosebit, care a ştiut să se apropie de toţi cei cu care a lucrat. Consider un privilegiu faptul că i-am fost prietenă”, a spus educatoarea Ana Cenuşă.

Elena Matcovschi va fi înmormântată marţi, 10 iunie, la ora 11, în Cimitirul „Eternitatea” din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • Andrici GAbriel 8 ani ago

  Dumnezeu s-o odihneasca !!!

 • Cristian P. 8 ani ago

  Mi-a fost si mie profesoara in primii ani de scoala ! Dumnezeu s-o aiba in paza !

 • Elena 8 ani ago

  Un mare om,un mare caracter,un om minunat,un bun organizator,un sufletist!
  Dumnezeu sa o aiba in paza pe distinsa profesoara,iar discipolii sa- i urmeze exemplul!

 • Dana 8 ani ago

  Dumnezeu sa o odihneasca! O persoana exceptionala care va trai mereu prin generatiile de elevi pe care i-a indrumat si prin toti cei care au avut onoarea sa o cunoasca!

 • CCC 8 ani ago

  Dumnezeu s-o ierte! pacat ca nu sunt in fiecare scoala astfel de profesori gen d-na si dl Matcovschi,d-na obreja de la sc 7,Trifan de la 5,Draghici lic 2,…etc.Altfel ar fi stat lucrurile in scoala romaneasca si chiar pe strazi…

 • MIHAELA OLARU(TEODORESCU) 8 ani ago

  UN EXEMPLU! DUMNEZEU SA VA ODIHNEASCA IN PACE!