S-a stins din viață legenda cofetăriei Tosca, Aurica Anghel

HomeSocial

S-a stins din viață legenda cofetăriei Tosca, Aurica Anghel

Aurica Anghel, proprietara cofetăriei Tosca, s-a stins subit din viață, azi noapte, din cauza complicațiilor cauzate de infectarea cu virusul COVID-19. Aurica Anghel abia împlinise 82 de ani luna trecută.

Aurica Anghel și-a început activitatea la cofetăria de stat „Crinul Alb”, care se afla vis-a-vis de magazinul universal Victoria, pe centru istoric al Romanului. Fiind apreciată de conducătorii societății de stat de la acele vremuri, noua cofetărie care s-a construit în centrul orașului, actuala Tosca, i-a fost dată în grijă în 1981.

După Revoluție, a avut curaj și a cumpărat societatea de la stat și a transformat-o în cel mai îndrăgit loc pentru iubitorii de dulciuri din Roman. Până în prezent, rețetele de indiene, amandine, diplomat și savarine au rămas neschimbate, de aceea toți cei care au plecat din Roman și se întorc acasă din când în când nu pierd ocazia de a gusta din prăjiturile Tosca.

„…Apoi, foarte aproape, cofetăria Tosca, unde fugeam din când în când cu colegii, ademeniți de înghețata sau indienele nemaipomenite, făcute după rețeta bunicii, așa cum nu mai găsești azi… I-am povestit despre parfumul și gustul copilăriei mele copilului meu, partenerului meu de viață, dar nu ajunsesem împreună acolo, așa că am urcat cu emoție pe trepte spre terasa de unde, odinioară, priveam orașul și savuram desertul preferat. Surpriza întâlnirii cu tanti Aurica Anghel s-a întâmplat în chip minunat: are 80 de ani, de 60 de ani «prăjiturește» cu spor și e mândră că dulciurile ei au ajuns să fie dorite până departe, peste mări și țări, își face planuri de viitor pentru un nou laborator modern și nu are un rid pe frunte, iar pofta de viață, mintea ascuțită, mișcările rapide de gazdă gata să-și mulțumească oaspeții sfidează timpul! Savurez o indiană cum nicăieri în lume n-am mai întâlnit și ea îmi povestește cum păstrează cu sfințenie rețetele, chiar dacă lumea modernă face altfel și, totuși, asta rămâne secretul ei… Iar celălalt secret, al alungării ridurilor și al feminității păstrate peste timp? Se șterge zilnic pe față cu ștergarul de cânepă, își coafează părul, spinarea dreaptă și munca, exemplu pentru copiii și nepoții ce trăiesc moștenind valoroasa afacere dezvoltată de ea… ”, scria, în urmă cu doi ani, romașcana Andreea Marin, într-o postare pe pagina de socializare.

A condus în tot acest timp, cu înțelepciune și suflet de mamă, societatea care are peste 50 de angajați, păstrând cu sfințenie rețetele care au fost și mai sunt apreciate de mii de oameni.

Aurica Anghel are doi băieți și trei nepoți. Înmormântarea va avea loc luni, 5 aprilie, de la ora 12.00, la Cimitirul „Eternitatea” din Roman.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mihai 2 ani ago

    Era un suflet bun și iubea foarte mult copiii. Puteai discuta cu ea ore întregi despre orice. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!