S-a stins din viață inginerul Valerian Boțoc

HomeSocial

S-a stins din viață inginerul Valerian Boțoc

 

 

Luni, 21 ianuarie, s-a stins din viață Valerian Boțoc, unul dintre cei mai cunoscuți romașcani care, de-a lungul vieții, s-au implicat activ și în viața comunității.

Născut pe 30 martie 1932, în Republica Moldova, Valerian Boțoc este cunoscut în Roman și zonă pentru înființarea IAS Roman, unde a activat timp de 35 de ani în domeniul zootehniei, culturilor de câmp și legumiculturii. În 1967 a obținut titlul de inginer din partea Institutului Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Pe lângă activitatea de producţie, şi-a îndreptat atenţia şi asupra activităţii sportive, în anul 1984 înființând Asociaţia Hipică Sportivă „Dragoş Vodă”. Timp de trei ani, sportivii Asociaţiei au participat la Campionatul Naţional Dresaj – Obstacole, unde au obţinut medalii de aur şi argint. De altfel, pentru rezultatele obţinute, Federaţia de Călărie Română a hotărât ca două  Finale ale Campionatului Naţional Dresaj – Obstacole să se desfăşoare la Roman, pe Stadionul „Danubiana”.

Pe lângă activitatea din domeniul agrozootehnic, Valerian Boţoc a fost, timp de două legislaturi, consilier municipal şi judeţean din partea PRM. Și-a dedicat mare parte din timp pentru a participa la simpozioane și evenimente dedicate Basarabiei, el fiind deportat împreună cu părinții.

„Sunt un fiu al Basarabiei. Tata a fost preot, iar mama învăţătoare. Trăiam în comuna Albineţ, plasa Făleşti. Locuitorii satului erau răzeşi. Erau oameni muncitori, care aveau mult respect pentru principalii oameni ai satului: învăţătorul şi preotul, formatorii spiritualităţii româneşti. În ajun de Sfinţii Petru şi Pavel, a sosit la noi acasă caporalul Cucoş, care l-a chemat pe tata la Jandarmerie. Acolo, i-a spus că trebuie să treacă Prutul în numai două ore, dar nu înainte de a trage clopotele bisericii, pentru ca toată suflarea satului să ştie că vin bolşevicii. Ce să iei cu tine?! Oile erau la stână, vacile păşteau, oamenii se pregăteau de sărbătoare. Pe tata îl chema Pavel şi mama prepara bucate împreună cu câteva femei, pentru că aşteptam la masă a doua zi preoţi, învăţători şi rude. Locuiam într-o casă parohială cu patru camere. Am lăsat totul baltă. Aveam un cal cam nărăvaş, pe Muţachi, pe care tata l-a pus la căruţă. A adus doi saci de făină, o putină cu brânză, viţelul fătat în ajun şi a legat vaca de căruţă. Într-o căruţă trasă de un cal am luat o gospodărie întreagă”, povestea, în 2014, Valerian Boţoc, în cadru unui colocviu găzduit de Muzeul de Istorie din Roman. Un an mai târziu, în 2015, Primăria municipiului Roman i-a oferit diplomă de excelență pentru implicarea în dezvoltarea orașului.

Valerian Boțoc va fi condus pe ultimul drum joi, 24 ianuarie.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2