S-a prezentat la Urgențe să-și trateze… cearcănele

HomeSanatate

S-a prezentat la Urgențe să-și trateze… cearcănele

 

Spitalul Roman - centrul de primire urgente - intrare CPUCadrele medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Roman atrag din nou atenția asupra cazurilor care aglomerează inutil Centrul de Primire Urgențe al spitalului. Medicii romașcani dau ca exemplu trei cazuri ale unor persoane care s-au prezentat la CPU, în intervalul 17 – 22 februarie, cu afecțiuni care puteau fi tratate la medicii de familie sau, chiar, acasă. Astfel, vineri, 17 februarie, s-a prezentat în CPU o femeie de 40 de ani pentru rezolvarea unei foliculite la nivelul narinei stângi (un coș în nara stângă). Luni, 20 februarie, la CPU s-a prezentat o femeie pentru rezolvarea unui eritem (roșeață în formă de pete, care apare pe pielea corpului în diferite boli) interfesier, iar miercuri, 22 februarie, la CPU a ajuns o femeie, diagnosticată cu observația de spasmofilie, care s-a prezentat pentru… cearcăne.

„Revenim cu o rugăminte către populația orașului, de a se adresa Centrului de Primiri Urgență Roman doar pentru motive întemeiate, pentru cazuri încadrabile în diagnosticele de urgență, și nu pentru cauze care ar putea fi tratate de către medicii de familie. Pentru unele din aceste cazuri non-urgență se alocă resurse umane și de timp, uneori semnificative, riscând, în acest mod, să nu gestionăm corect alte situații de o gravitate mai mare”, a precizat meciul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Ziua de miercuri, 22 februarie, a fost considerată de către medicii din CPU ca fiind foarte agitată, cu un număr mare de prezentări, atât urgențe majore, cât și minore sau cazuri non-urgență. Astfel, in intervalul orar, 8.00 – 14.15 au fost consultați 63 de pacienți, unele cazuri fiind de o gravitate mare: un caz de accident vascular cerebral hemoragic (prezența sângelui intracerebral), un caz de șoc anafilactic cauzat de consumul de alimente (pizza), un caz de hematom subdural posttraumatic, victimele a două accidente rutiere, dar fără leziuni posttraumatice severe la pacienții implicați, sau un caz de bloc atrio-ventricular total (lipsa de transmitere a impulsurilor de la nivelul atriilor către ventriculi). În cursul anului trecut, la Centrul de Primiri Urgențe au fost acordate 38.103 consultații. În medie, în întreg anul 2016, un medic al CPU a acordat 5.255 de consultații.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0