Prima paginăSanatate

S-a lăsat de fumat convinsă de fiica ei

Dimensiune text

Cabinetul de tabacologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman începe să fie din ce în ce mai căutat de către fumătorii care vor să renunțe la viciu. O femeie de 59 de ani, din Costanța, își tratează la Roman dependența de tutun. Ea s-a înscris la cabinetul spitalului după ce a fost convinsă de fiica sa.

 

Realizat în colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, cabinetul este unul din puținele de acest fel din Moldova care oferă medicație și consiliere pentru cei ce vor să se lase de fumat.
Practic, cel care vrea să se înscrie în program trebuie să plătească 100 de lei. În schimb, pe parcursul celor trei luni de zile, cît durează programul, primește medicație în valoare de 1.200 de lei, patru consultații gratuite, precum și alte facilități.
De la începutul anului și pînă acum, la cabinetul nostru au apelat 76 de persoane, un număr destul de mare, în opinia noastră. În medie, 10 pacienți întră în program în fiecare lună. De exemplu, în luna iunie s-au înscris 13 noi pacienți, iar în luna mai -10. Procentajul celor care se lasă de fumat este între 85 și 90%. Restul de 10% fie renunță la medicație, fie mai fumează sporadic„, a precizat medicul pneumolog Gabriela Popovici, coordonatorul Cabinetului de tabacologie.

Surprinzător, acest cabinet este mai cunoscut de persoane din alte județe decît de romașcani. „După terminarea tratamentului, pacienții revin la cabinet din trei în trei luni pentru a fi monitorizați. Avem foarte multe persoane din Bacău, Cîmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Piatra Neamț, Tîrgu Neamț. În luna iunie, în program a intrat și o femeie din Constanța. Fiica ei, de 30 de ani, s-a lăsat de fumat după ce a apelat la cabinetul nostru. A convins-o pe mama sa că se simte atît de bine încît și femeia, în vîrstă de 59 de ani, s-a hotărît să se lase de fumat. Recent am vorbit cu ea și mi-a spus că se simte foarte bine. De regulă, după terminarea programului, se oferă diplome care atestă că pacientul s-a lăsat de fumat. Aceste diplome sînt pur pentru motivație„, a mai spus medicul pneumolog Gabriela Popovici.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0