Prima paginăEconomie

S-a lansat site-ul care arată cât de bun este semnalul de telefonie mobilă al reţelelor din România

S-a lansat site-ul care arată cât de bun este semnalul de telefonie mobilă al reţelelor din România

Dimensiune text

 

Începând de marţi, 22 octombrie, românii au la dispoziție un instrument prin care pot verifica zonele în care au semnal mobil şi operatorii cu cel mai bun semnal, în urma unui proiect al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), lansat marți în cadrul unei noi ediții a conferinței sale internaționale anuale.

Astfel, ANCOM pune la dispoziţia celor interesaţi o hartă interactivă, pe site-ul aisemnal.ro, o hartă obţinută pe baza informaţiilor din teren obţinute de către echipele ANCOM, care au mers în localităţi cu mai mult de zece locuitori, datele fiind colectate de către echipele Autorităţii de pe o suprafaţă de 240.000 de kilometri. Măsurătorile au fost efectuate în perioada mai – august 2019, iar măsurătorile se vor relua periodic în funcţie de dezvoltarea reţelelor.

„Pe acest site puteți consulta harta de acoperire cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, realizată integral de către Autoritatea Naţională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în urma unei campanii de monitorizare desfășurată în perioada mai – septembrie 2019. Platforma reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile la momentul efectuării măsurătorilor (2G/3G/4G) pentru toţi operatorii mobili activi pe piaţa din România.

Acoperirea la un moment ulterior efectuării măsurătorilor poate diferi de acoperirea prezentată în hartă din diferite cauze, cum ar fi: dezvoltarea ulterioară a rețelelor, modificarea parametrilor tehnici de către operatori, degradarea temporară a serviciului produsă de incidente de natură tehnică sau de lucrări de întreținere, modificări ale vegetației care generează o atenuare diferită, clădiri sau obstacole de altă natură apărute ulterior, etc. Harta este un instrument cu rol de informare și nu poate fi folosită pentru a produce efecte juridice, a naște, a modifica sau a stinge drepturi și obligații pentru terți”, precizează reprezentanții ANCOM în descrierea site-ului aisemnal.ro.

Harta națională de acoperire cu semnal mobil – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România.

Utilizarea hărții este facilă: pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel național, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator și să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesați de nivelul de semnal într-o anumită localitate trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se afla utilizatorul. Prin intermediul hărții www.aisemnal.ro, toți cei interesați pot afla care sunt localitățile cu cel mai bun semnal mobil, dar și cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior și exterior sau care sunt zonele neacoperite cu semnal, pentru a avea o imagine completă și corectă asupra serviciilor de acoperire cu semnal mobil, mai precizează reprezentanții ANCOM.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0