Prima paginăSocial

Rromii dau tradiţia mai departe

Dimensiune text

Sâmbătă, în Piaţa „Roman-Vodă”, un grup de tineri rromi a organizat o expoziţie de produse artizanale şi un flash-mob.

Proiectul a fost organizat de Asociaţia Pro Ipsi  şi a fost finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului „Tineret în Acţiune”. Ideea proiectului „Meşteşugăritul e mişto!” a apărut după ce primăria din Tîrgu Neamţ a observat o creştere îngrijorătoare a numărului de dosare de ajutor social. Campania de promovare s-a extins din oraşul Tîrgu Neamţ în Piatra Neamţ, Bicaz şi Roman şi doreşte să devină un proiect naţional.

„În prima parte a proiectului, în cadrul unui training organizat în Tîrgu Neamţ, au fost formaţi 18 tineri cu vârste între 15 şi 20 de ani, prin familiarizarea lor cu cele mai frecvente instrumente şi metode de educaţie nonformală, în vederea promovării proiectului. În a doua parte a proiectului s-a înfiinţat atelierul meşteşugăresc în comunitatea de rromi din Humuleşti, atelier în cadrul căruia 18 cetăţeni de etnie rromă au prelucrat obiecte din metal, lemn şi au confecţionat articole de îmbrăcăminte tradiţionale”, a declarat Bogdan Miltiade, inspector al primăriei Tîrgu Neamţ, expert pe problemele rromilor.mestesug2

Tinerii participanţi se vor constitui într-o asociaţie nonguvernamentală, Asociaţia Meşteşugărească Roma Bazar. Produsele confecţionate în cadrul atelierului vor fi donate acestei asociaţii, punându-se bazele unei activităţi comerciale. Pe parcursul a patru săptămâni, au fost organizate expoziţii cu obiectele şi articolele realizate în atelier. Expoziţiile au avut ca scop promovarea meseriilor tradiţionale rrome şi au contribuit la îmbunătăţirea imaginii comunităţilor de rromi în Tîrgu Neamţ, Piatra Neamţ, Roman şi Bicaz. Proiectul a început la 1 iunie şi continuă până la 30 septembrie 2013, având un buget total de 4.493,5 euro.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0