Prima paginăRoman

Romașcanii vor să dea în judecată compania ApaServ

Dimensiune text

* debranșarea colectivă din cauza datoriilor cumulate pe asociația de proprietari a stârnit nemulțumiri * apometrele de consum pe apartamente nu sunt luate în considerare de reprezentanții ApaServ * compania are contract cu asociațiile de proprietari pentru contoarele de branșament * sunt asociații cu datorii de aproape 100.000 de lei *

Romașcanii vor să dea în judecată compania ApaServ pentru că au fost lăsați fără apă la robinete. Mulți dintre cetățenii care locuiesc în blocurile în care s-a sistat furnizarea apei potabile începând cu data de 11 iunie spun că sunt buni platnici și că ceea ce li se întâmplă este un abuz și o nedreptate din partea companiei care furnizează apa.

 

 

Reprezentanții ApaServ consideră că au acționat legal și că romașcanii ar trebui să fie mai bine informați. „Nu rebranșăm nimic până când nu vor fi efectuate plăți. Oamenii nu vor să plătească, au luat totul ca pe o glumă. Noi facem informări și discutăm pe la adunările generale ale asociațiilor de doi ani, dar fără folos. Acum ne spun că ne dau în judecată, dar fără să cunoască legea. Noi am debranșat locațiile cu datorii, iar debranșarea am făcut-o de la contorul de branșament, conform contractului încheiat cu asociația de proprietari. Cetățenii fac confuzie între contorul de branșament și repartitoarele de cost, adică acele apometre. Pentru noi, apometrele nu au nicio importanță, fiindcă avem contract cu asociația, nu cu fiecare cetățean în parte. În plus, contorul de branșament are o clasă de precizie superioară și este schimbat o dată la cinci ani. Este o situație neplăcută pentru cei care sunt cu plata la zi, dar și ceilalți trebuie să aibă respect pentru pensionarii care achită, lunar, întreținerea. Noi am făcut tot ce s-a putut pentru a nu se ajunge la debranșare „, a afirmat Marcela Tamaș, șeful Serviciului comercial al ApaServ pe zona Est.

apaserv debransari 13062Mai exact, apometrele pe care le are în locuință sau la intrarea în apartament fiecare romașcan nu folosesc decât unui singur scop: acela ca reprezentanții asociației de proprietari să calculeze consumul lunar de apă al fiecărui apartament. Iar la acest consum se adaugă costul pierderilor – ce provin din diferența între consumul însumat, citit de pe apometrele proprietarilor, și consumul citit de reprezentanții ApaServ pe contorul de branșament – plus alte cheltuieli lunare și rezultă suma de plată într-o lună la întreținere. „Diferențele între consumul înregistrat de apometre și cel înregistrat de contorul de branșament apar din mai multe motive: citirea apometrelor nu se face în același timp, citirea apometrelor se face în mod greșit, sunt într-o scară apartamente nelocuite, dar verificate de rude ale proprietarilor, care dau și drumul la apă, alți proprietari fură apă prin lăsarea robinetului deschis la minim sau nu repară defecțiunile apărute la instalații. Un alt motiv este acela că, după doi – trei ani de folosire, un apometru are depuneri de calcar din apă și înregistrează eronat consumul. În plus, apometrele sunt dintr-o clasă de precizie inferioară și măsoară foarte bine consumul atunci când robinetul este deschis la maxim”, a explicat Constantin Ghica, directorul adjunct al Direcției Regionale de Metrologie Bacău.

Astfel, dacă un proprietar dorește să treacă la contorizarea individuală a consumului de apă, are nevoie să achiziționeze contoare de precizie înaltă, cum sunt cele de branșament, dar și să obțină acordul scris al tuturor vecinilor pentru acest lucru. „Mai mult, montarea acestor contoare trebuie făcută la limita de proprietate.

Reamintim că marți, 11 iunie, furnizarea apei potabile a fost sistată, din cauza datoriilor, în două locații din cadrul Asociației de Proprietari nr. 29 și în cinci locații din Asociația nr.52.

Conform șefului Serviciului Comercial Zona Est, Asociația nr. 52 înregistrează un debit la zi în valoare de 80.457,12 lei, adică patru facturi restante și factura curentă, în timp ce Asociația nr. 29 are un debit la zi de 37.017,26 lei, tot patru facturi restante și factura aferentă consumului pe luna mai. Pentru rebranșare, compania ApaServ cere de la asociații plata a cel puțin 40% din sumele datorate, adică aproximativ 15.000 de lei de la Asociația nr. 52 și 11.000 de lei de la Asociația nr.29.

 

 

„Toate asociațiile de proprietari din Roman, în anul 2008, când au încheiat contracte cu ApaServ, au plecat de la zero, fără nicio datorie, fiindcă toate datoriile au rămas la Acvaserv”, a precizat viceprimarul Lucian Micu, fostul director al Acvaserv Roman.

Societatea AcvaServ a intrat în lichidare în luna aprilie, iar datoriile pe care anumite asociații de proprietari le au către AcvaServ  au fost preluate de lichidator. La nivelul tuturor asociațiilor de proprietari din Roman, datoriile către AcvaServ se ridicau la aproximativ 2.400.000 de lei.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • sorin 8 ani

  decat sa faca acum gargara si sa dea in judecata Apaservul (litigiu pe care il vor pierde de pe scaun), mai bine aveau grija din timp sa isi dea in judecata vecinii care nu plateau cu anii si contribuiau din plin la cresterea datoriilor asociatiilor fata de Apaserv.
  Apaserv are dreptate sa nu ia in considerare apometrele individuale, atata timp cat aceasta societate nu are contracte cu fiecare consumator ci cu Asociatia. Asa se intampla cand toti membrii asociatiei dorm in papuci si ii lasa pe administratori sau pe presedintii asociatiilor sa ramana ani de zile in pasivitate fata de nesimtirea rauplatnicilor.

  • Vlad 8 ani

   Sa dea in judecata vecinul? Dar daca vecinul face o crima, fac eu inchisoare pe viata, pentru ca eu sunt vecinul lui? Prima si prima masura e bransarea individuala in afara apartamentului indiferent daca se ia sau nu in calcul la citirea apometrului.

 • Andrei 8 ani

  „sa dea in judecata Apaservul – litigiu pe care il vor pierde de pe scaun”
  Vorbesti serios? Au cel mai bun avocat din lume?

 • User 8 ani

  Dau in judecata ApaServul degeaba. Ei nu au contract direct cu ApaServ. Problema asta are radacini socialiste, de pe vremea lui Ceasca cand utilitatile erau la comun.

  • sorin 8 ani

   nu are nimic cu ceasca. pe cei din bloc nu-i impiedica nimic sa isi faca bransamente individuale, doar ca acestea necesita niste investitii destul de semnificative in coloane de apa, robineti, contoare etc, pe care oamenii nu sunt dispusi sa le suporte, pentru ca asteapta, de data asta fix ca pe vremea lui ceasca sa le rezolve altcineva (oare cine) problemele. Apoi Asociatia de proprietari e o entitate cat se poate de privata in organizarea careia ar trebui sa se implice activ toti membrii asociatiei mai ales cand cei ce o conduc stau asa mioritic si asteapta sa se aduna datorii. doar ca lumea isi aduce aminte de ca exista o asociatie doar atunci cand li se taie apa.

 • sorin 8 ani

  @ vlad aici nu e vorba despre nicio crima, e vorba despre o relatie contractuala, ce sa vezi intre asociatie si apaserv nu intre dumneata si apaserv. pe societate nu o intereseaza, dupa cum bine zicea madama din articol ce consumati cumneavoastra, ii intereseaza ca asociatia sa plateasca factura. nu dumneavoastra tre sa va dati in judecata vecinul ci ASOCIATIA, in temeiul legii 230/2007. si trebuie dati imediat ce restantele depasec 90 de zile, nu 90 de ani.

  @andrei. nici nu au nevoie de avocat. pentru actiona in judecata trebuie sa aveti un temei, acest temei fiind pentru asemenea cazuri niste clauze contractuale, care i-ar obliga pe cei de la apaserv sa aiba o anumita conduita in relatia contractuala cu dumneavoastra. daca aveti contract cu apaserv va urez mult succes.

 • ionica 8 ani

  Pe vremea lui carpusor , cand inca mai era AcvaServ si tinea de Roman, la fel urlau cand li se taia apa pentru neplata. Aveau impresia ca cei din conducerea societatii sunt de vina ca li s-a taiat lor apa.
  Acum iar zbiara ca prostii, insa nu-i mai asculta nimeni, ca s-a schimbat conducerea odata cu schimbarea culorii politice, iar acum conducerea este la Piatra.
  Si uite asa ii doare in pix de romascani pe „hotii” aia de la Piatra.
  Adevarul este ca suntem mai jalnici decat permite legea.
  Sa ii tina fara apa 2-3 saptamani sa vedem atunci cum vor sari la rauplatnici sa achite.