Prima paginăEconomie

Romașcanii sunt încurajați să recicleze uleiul de gătit folosit

Romașcanii sunt încurajați să recicleze uleiul de gătit folosit

Dimensiune text

 

De la începutul lunii noiembrie, romașcanii sunt încurajați să recicleze uleiul folosit la gătit. Prin intermediul unei campanii lansate la finalul lunii trecute, Carrefour le dă posibilitatea clienților săi ca, pentru fiecare trei litri de ulei de gătit folosit, să primească la schimb un litru de ulei de gătit proaspăt marca proprie, iar la cinci litri de ulei folosit, doi litri de ulei proaspăt. Inițiativa a fost lansată săptămâna trecută în București și este implementată în toate cele 35 de hypermarketuri Carrefour. Anunțul a fost postat vineri, 1 noiembrie, și pe pagina hypermarketului Carrefour din Roman.

Acțiunea este implementată cu sprijinul organizației Respiră Verde, care va colecta și procesa uleiul folosit la gătit pentru a-l transforma în biocombustibil și alte derivate. Începând cu 1 noiembrie, uleiul va putea fi colectat și prin aplicația BRINGO. Utilizatorii pot anunța livratorii direct din aplicație intenția de a preda uleiul folosit, iar în momentul aducerii comenzii, livratorul va prelua uleiul și va oferi în schimb clientului ulei proaspăt, mai spun reprezentanții Carrefour.

„Carrefour a testat, în perioada 2017 – 2019, un program de colectare a uleiului în mai multe stații SIGUREC. Acum, implementăm această inițiativă la nivelul întregii rețele de hipermarketuri Carrefour din România. Ca parte a programului «Punem preț pe plastic», în cadrul proiectului de colectare a uleiului, încurajăm aducerea uleiului în recipiente mai mari, tocmai pentru a sprijini consumul responsabil de plastic”, a spus Felician Cardos, manager mediu Carrefour România.

 

 

De ce să reciclăm uleiul folosit?

Conform hartareciclarii.ro, atunci când arunci uleiul alimentar uzat în sistemul de canalizare, acesta înfundă țevile și produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare, iar costurile de curățare și reabilitare a țevilor de canalizare sunt apoi introduse în costurile consumatorului final, ceea ce presupune sporirea cheltuielilor tale.

Un alt aspect important de știut este faptul că un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi, odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește, poluând solul și oprind regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil, fiind necesar un interval considerabil de timp pentru ca acesta să devină din nou productiv.

Se recomandă ca, după gătit, uleiul utilizat să fie lăsat să se răcească, iar după ce uleiul s-a răcit, să fie strecurat, pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare. Apoi se pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă, iar uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0