Marți, 21 august, romașcanii care lucrează în străinătate și care au venit acasă în concediu în această lună au fost invitați la o discuție cu reprezentanții Primăriei municipiului Roman. Astfel de întâlniri se organizează anual în ultima perioadă și, la fel ca și anul trecut, la întâlnire au fost prezenți specialiștii în atragerea de fonduri europene de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, precum și reprezentanți ai RePatriot, programul național ce-și propune să-i sprijine pe cei care lucrează în străinătate.
La întâlnire au luat parte Lucian Micu, primarul municipiului Roman, Mirabela Miron – reprezentant RePatriot, Preşedinte Avisso și fondator RestartHome Iași, Ana Ciobanu, expert în cadrul Direcției de Dezvoltare Afaceri din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est, unul dintre responsabilii „Startup Activator”, care încurajează antreprenoriatul în regiunea Nord-Est, Mihai Dohotar – antreprenor în Grecia și România, dar și deputatul Laurențiu Leoreanu și senatorul pentru Diaspora Viorel Badea. Aproximativ 25 de romașcani care lucrează în străinătate au acceptat invitația de a dialoga marți, timp de aproape două ore, cu autoritățile romașcane.
Primarul Lucian Micu a prezentat ultimele proiecte implementate la Roman, mai ales cele care se adresează și celor plecați în străinătate, cum ar fi posibilitatea depunerii și programării online pentru obținerea unor documente de la autoritățile de la Roman. „Vă mulțumesc în primul rând pentru că ați răspuns pozitiv invitației noastre, pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a vă cunoaște problemele. Bineînțeles, ne-am dori să venim în sprijinul dumneavoastră și cu o serie de informații utile, atât în ceea ce privește dorința unora dintre dumneavoastră de a reveni acasă, precum și despre posibilitățile de deschidere a unor activități economice, sursele de finanțare care vă pot la dispoziție și, de asemenea, ceea ce poate să facă autoritatea publică locală pentru dumneavoastră pentru a reveni acasă”, a declarat, la începutul întâlnirii, primarul Lucian Micu.
„Vedem semnalul pe care l-ați tras dumneavoastră, românii din diaspora”
Cei doi parlamentari prezenți la discuții au informat asupra unor proiecte legislative pe care le vor iniția în urma discuțiilor purtate în ultima perioadă cu români care lucrează în străinătate, în timp ce reprezentanții RePatriot și ADRNE au prezentat soluțiile de obținere a unor finanțări europene și guvernamentale pe care le au la dispoziție cei plecați în străinătate pentru a începe o afacere, inclusiv cu sprijinul biroului de consultanță Restart Home Roman care funcționează pe lângă municipalitatea romașcană.
„Unora ne este frică să demarăm o afacere, dar noi suntem aici pentru a vă sprijini și pentru a vă informa, pentru că frica o putem combate prin informare. România anului 2018 nu mai este România de acum mulți ani, Antifrauda de acum nu mai este Garda Financiară din anii 2004 sau 2005, ANAF-ul nu mai este acea instituție birocratică, oamenii s-au schimbat. Iar pentru a face o afacere acum eu consider că România este o țară foarte oportună pentru investiții, având în vedere finanțările de care puteți beneficia”, a afirmat Mirabela Miron.
„Aproape 70% dintre românii din toată lumea cu care am vorbit își doresc să se întoarcă acasă, dar cu anumite condiționalități, chestiuni de bun simț care în alte țări se întâmplă în mod firesc, cum ar fi o mai bună infrastructură sanitară, o mai bună infrastructură rutieră, mai mult respect din partea autorităților statului. Sunt puține cazurile care se întâmplă ca aici la Roman, în care reprezentanții autorităților locale au înțeles că principalul lor rol este acela de a servi cetățeanul, lucruri firești, iar ceea ce facem noi aici, ceea ce face programul RePatriot, este de a încerca să transmitem un semnal și către autorități, și către românii care vin din afară, pentru a se intra într-o stare de normalitate”, a afirmat senatorul Viorel Badea.
„Lucrurile se întâmplă în România, poate nu atât de repede pe cât ne-am dori. Poate nu am avut nici cei mai potriviți oameni în anumite poziții. Vedem și semnalul pe care dumneavoastră, românii din diaspora, l-ați tras, destul de puternic, netemător, dar cu demnitate și onoare, în același timp, și vreau să vă mulțumesc pentru acest demers pe care l-ați făcut, pentru că nu e simplu ca românii plecați să muncească în străinătate, când vin acasă pentru o perioadă relativ scurtă, în concediu, să-și sacrifice din acele zile și să meargă într-un demers democratic pentru susține o idee, o luptă, pentru respectarea statului de drept. E un lucru important, ce demonstrează că vă pasă. Vă mulțumesc pentru prezență și vă spun «Bine ați venit acasă»”, a afirmat deputatul Laurențiu Leoreanu.
„Silicon Valley” de Roman
Romașcanii prezenți la discuțiile de marți dimineață au fost invitați, apoi, la dialog de către autoritățile locale, deși, poate din timiditate, nu toți au dorit să ia cuvântul. Cei care au făcut-o au descris situația în care se află în străinătate și au făcut referire la greutatea luării unei decizii referitoare la o nouă relocare, în România, după anii petrecuți „afară”.
Nu au fost singulare vocile care au apreciat, unele cu emoție în glas și lacrimi în ochi, inițiativa autorităților romașcane de a veni în sprijinul celor care lucrează în străinătate, prin astfel de întâlniri, și al celor care au descris orașul nostru în note pozitive, în comparație cu alte orașe ale țării văzute pe traseul întoarcerii acasă. „Făcând referire la investițiile din zona aceasta și la sprijinul pe care îl acordă primăria de aici în obținerea rapidă a documentelor pentru acestea, un cunoscut dintr-un județ vecin îmi spunea: «La voi la Roman o să ajungeți ca și Silicon Valley»”, a afirmat unul dintre romașcanii prezenți. „Venind din Italia, pe drum vedem în țară puține orașe care la intrare arată așa cum arată Romanul. Poate spunem asta pentru că e orașul nostru, poate pentru că arată într-adevăr așa, dar pentru noi este cel mai frumos”, a spus o altă romașcană prezentă la întâlnirea de marți.
În cea mai mare parte a intervențiilor, invitații au făcut referire la schimbările pe care și le-ar dori pentru municipiul Roman, expunând multe probleme punctuale, din mai multe zone ale orașului, la care primarul Lucian Micu a oferit soluțiile în curs de implementare sau cu o posibilă rezolvare în perioada următoare. Problemele abordate de romașcanii prezenți la întâlnirea de marți privesc, între altele, posibilitatea obținerii sau depunerii în format electronic a unei game mai variate de documente, de la autoritățile locale și centrale, despre posibilitatea relaționării online și cu asociațiile de proprietari, la numărul toaletelor publice din oraș, despre situația parcărilor și a infrastructurii rutiere din unele zone ale orașului – cum ar fi trecerea la nivel cu calea ferată de pe DN2 – E85 de la ieșirea din Roman spre Iași sau a stării străzii Primăverii – ori la circulația cu viteză a unor mașini, noaptea, pe strada Anton Pann.
O altă parte a discuțiilor a privit posibilitatea unei noi relocări, în țară, pentru cei care lucrează acum în străinătate, nu doar pentru cei care nu doresc sau nu au posibilitatea să meargă pe calea antreprenoriatului, ci și pentru cei care vor să obțină o slujbă în țară, chiar la un salariu comparabil cu cel din străinătate. În legătură cu acest aspect, antreprenorul Mihai Dohotar a făcut referire la proiectul unei platforme de locuri de muncă în România dedicată și celor care lucrează peste hotare. Totodată, a fost adusă în discuție și impulsionarea marilor agenți economici, care deschid noi investiții în zonă și care de multe ori nu găsesc forță de muncă pentru acestea, să se adreseze, prin intermediul unei astfel de platforme, și lucrătorilor români din străinătate, care ar privi cu alți ochi, astfel, întoarcerea acasă.
„Vă mulțumesc pentru prezență și consider că a fost o întâlnire foarte productivă. Dumneavoastră ne-ați încărcat pe noi cu energie și cu emoție foarte pozitive, ceea ce ne determină să mergem pe mai departe cu proiectele pe care noi le punem în practică la nivelul Romanului. Mă bucur, de asemenea, că am putut transmite mesajele din partea partenerilor de la RePatriot și ADRNE că dumneavoastră ați putut beneficia de aceste informații pentru a putea beneficia de finanțare pentru afaceri. Vă doresc în continuare ședere plăcută la Roman, drum bun când vă veți întoarce în locurile în care lucrați și vă așteptăm mereu cu drag la Roman”, a afirmat, în finalul întâlnirii, primarul Lucian Micu.
Comentarii
Nu exista dor de tara ! Faceti o grava confuzie intre dorul de tara si dorul de cei ramasi in tara ! Nu mai trimiteti bani in Romania ! Luati absolut toate rudele din Romania si integrati-le acolo in tarile in care munciti!Nu mai vizitati Romania absolut deloc! Nu merita! Cu banii vostrii alimentati conducerea purulenta a Romaniei. Cei care-i lasati acasa voteaza constant PSD! „Ubi bene, ibi patria” acolo unde e bine acolo e patria ! Voua nu va e dor de Romania ! Voua va e dor de Mama,Tata, Fiica,Fiul…..hai sa judecam la rece…Ce gasiti la fiecare vizita in Romania : bube,mucegaiuri,noroi, lacrimi,gropi,amenzi,taxe neplatite de cei ramsi acasa,chinezarii….la fel ca in Europa in care munciti…si-atunci…daca peste tot e la fel…De ce mai veniti ? Luatri si catelul si purcelul si neamurile si lasati Romania cu politicieniiei….sa vedem de unde mai scot bani de pensii , de salarii pentru bugetari…..
ce zici de exemplu :fost coleg plecat irlanda,lucreaza ”la negru” ,ca si sotia sa aici,3 copii minori .declara venit doar alocatiile ,primesc tot felul de ajutoare sociale…de incalzire..nu contribuie cu nimic taxe impozite,vor veni tot aici sa solicite o pensie chiar si sociala…dar stiu sa ceara…sa li se faca..sa li se dea….si ca ei multi…cand trag linie nu stiu cine pe cine duce in spate……in rest de acord cu dvs…..greu cu bugetarii de intretinut….