Prima paginăSocial

Romașcanii de vârsta a treia cer reînființarea Sfatului Înțelepților

Romașcanii de vârsta a treia cer reînființarea Sfatului Înțelepților

Dimensiune text

 

 

Conducerea Primăriei municipiului Roman a avut miercuri, 7 februarie, o întâlnire cu persoanele de vârsta a treia din oraș, ultima din șirul dezbaterilor pe tema bugetului pe 2018 cu mai multe categorii socio-profesionale. Printre problemele ridicate de pensionari s-au numărat parcările, mașinile abandonate de pe domeniul public, prețurile din piață, transportul public în comun, dar și propunerea de reactivare a Sfatului Înțelepților, unde circa 25 de persoane de vârsta a treia să poată să se întrunească și să vină cu sugestii și propuneri pentru administrația publică locală.

Față de anul trecut, la întâlnire au fost prezenți doar opt pensionari, reprezentanți a două dintre asociații, la nivelul municipiului fiind înregistrate 13 organizații care se ocupă de drepturile persoanelor de vârsta a treia.

La începutul ședinței, primarul Lucian Micu le-a explicat care este situația financiară din acest an, ce proiecte europene s-au semnat, cele aflate în evaluare și pe cele care urmează să fie depuse, precum și ce măsuri se vor mai lua pentru a le veni în sprijin. „Suntem în contact permanent cu asociațiile de proprietari pentru amplasarea de bănci sau coșuri de gunoi, precum și de amenajare a noi spații verzi. Vrem utilități la prețuri cât mai mici, astfel încât vă pot anunța că, în 4-5 luni, prin licitarea zonei 2 din proiectul european de management al deșeurilor va scădea prețul de ridicare a gunoiului de la 9,9 lei, în prezent, la 6,4 lei de persoană. Păstrăm și programul de acordare de tichete sociale și am introdus o subvenție pentru transportul public în comun pentru pensionarii cu venituri de sub 700 de lei”, a spus edilul Romanului.

Colonelul Alexandru Albu a ridicat mai multe probleme: „Vrem ca parcările de reședință să fie libere de la ora 08.00 la 16.00, pentru că cel care pleacă ocupă în altă parte un loc de parcare. Cred că trebuie găsite soluții pentru rentabilizarea parcării de la Piață, care este tot timpul mai mult liberă. De asemenea, ar trebui înființată o asociație pe lângă Primărie care să cumpere de la producători produse, cum ar fi cei din Matca, și să le aducă la Roman și sub hală să aveți spații de depozitare, pentru a cumpăra și noi verdețuri la câțiva bani și nu la 2-3 lei”. Primarul a explicat că permițând ca parcările să fie libere până la ora 16.00 ar crea animozități între cei care au locul concesionat și cei care le-ar ocupa, lucru încercat în trecut și care nu a îmbunătățit deloc situația. În schimb, se va încerca în toate cartierele orașului să se facă parcări cu plată, ca și cei care vin în vizită să aibă unde parca. „Avem și noi la Piață o formă de asociere, o direcție care se ocupă de buna funcționare a zonei și care este direct în subordinea noastră. Pentru ziua de vineri, scoatem în dezbatere PUZ-ul pentru noua Piață pe care ne-o dorim să o construim. Vrem ca la partea superioară dintre piață și Hală să fie un spațiul pietonal și să creăm accesul mașinilor prin subteran. De asemenea, ne gândim la modernizarea tuturor spațiilor comerciale. Pentru parcarea de la piață, Poliția Locală are sarcina de a-i amenda pe cei care, în loc să meargă în parcare, își lasă mașinile pe străzile adiacente, blocând traficul și trotuarele”, a răspuns primarul Lucian Micu.

Citește și:   Pregătiri pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19

Ion Borș a cerut să se identifice mașinile care au fost abandonate și care ocupă teren din domeniul public și să fie ridicate de administrația locală. De asemenea, acesta a semnalat că sunt bătrâni care nu își pot face cumpărăturile sau nu pot ajunge până la farmacie să-și ia medicamentele și ar fi bine să existe un serviciu care să le facă treburile. Primarul Lucian Micu a explicat că, prin Direcția de Asistență Socială a Primăriei, se pot face astfel de servicii și cei care cunosc astfel de cazuri să le transmită Primăriei sau ONG-urilor în care activează tineri dornici să ajute persoanele care nu se pot deplasa.

Dan Dimitriu a propus celor prezenți la întâlnire să adune reprezentanți din toate asociațiile de pensionari și, periodic, să se adune și să vină cu propuneri și sugestii către administrație, la fel cum a funcționat în anii anteriori Sfatul Înțelepților sau Sfatul Seniorilor, lucru la care au achiesat toți cei prezenți. Dacă pensionarii se vor mobiliza, Romanul ar putea avea, din nou, un Consiliu Consultativ, format din 20-25 de membri ai organizațiilor persoanelor de vârsta a treia, care să se implice în buna dezvoltare a orașului. La Roman, pe lângă Primărie, funcționează de mai bine de trei ani un Consiliu Consultativ al Tinerilor, unde tinerii vin cu propuneri pentru administrație și comunitate.

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0