HomeSocialReligie

Romaşcani în vizită la Sfântul Părinte Papa Francisc

Săptămâna trecută, preotul Iosif Antoci şi profesoara de religie Genoveva Antoci au avut ocazia să-l întâlnească, la Roma, pe Sfântul Părinte Papa Francisc. Ei se adaugă unui cerc restrâns de persoane din zona Roman care s-au bucurat de privilegiul de a întâlni un papă: inginerul Lazăr Orenstein, familia senatorului Ioan Chelaru, PS Ioachim Băcăuanul şi preotul Adrian Dancă.

La începutul săptămânii precedente, preotul Iosif Antoci, originar din Săbăoani, împreună cu profesoara de religie Genoveva Antoci, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, au fost în vizită la Roma, având drept ţel întâlnirea personală cu Sfântul Părinte Papa Francisc.

Acest plan a fost iniţiat la începutul lunii iulie, când preotul Antoci a fost la Roma şi a dorit ca părinţii săi, Anton şi Veroana Antoci – care, în ziua de 1 februarie 2013, au sărbătorit 50 de de căsătorie -, să poată ajunge în Cetatea Eternă şi să-l salute personal pe Sfântul Părinte. Treptat, proiectul părea, din varii motive, că nu poate fi realizabil. Surpriza a venit, însă, în luna septembrie, când secretarul papei le-a trimis o scrisoare în care anunţa ca, în ziua de 25 noiembrie, familia Antoci să fie prezentă la Liturghia cu Sfântul Părinte papa Francisc. Părintele Iosif afirma: „Au fost momente de aşteptare, de frământare, de bucurie şi pregătire sufletească. Toate până în ziua în care părinţii mei au fost nevoiţi să renunţe, din motive medicale. În aceste condiţii, fiind sigur că fiecare credincios doreşte măcar o dată în viaţă să-l întâlnească pe papa, am luat decizia de a merge la Roma împreună cu sora mea Genoveva. Astfel, doream să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru darurile oferite familiei noastre prin cei doi părinţi, pe care îi iubim mult”.

Ajunşi la Roma, ei au avut mai întâi o întâlnire amicală cu cardinalul Leonardo Sandri şi cu fostul nunţiu de Austria, Monseniorul Edmund Farhat, care a vizitat Dieceza de Iaşi în anul 2007. „După aceste vizite, fiind şi încheierea Anului Credinţei, în ultima duminică din noiembrie, am dorit nespus să particip la Liturghia de încheiere celebrată de Papa, unde am concelebrat şi eu, alături de alţi ierarhi, printre care şi cardinalul Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraş şi Alba Iulia, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma. Pentru mine a fost un moment destul de emoţionant, deoarece am putut simţi cum vibrează Biserica Universală, fiind prezenţi oameni din întreaga lume”, mărturiseşte părintele Iosif. Emoţia a fost amplificată de faptul că, în timpul recitării Crezului, Sfântul Părinte Papa Francisc a ţinut în mâini relicviile sfântului Petru.

Familia senatorului Ioan Chelaru a avut ocazia de a intra în audienţă la Papa Ioan Paul al II-lea

Familia senatorului Ioan Chelaru a avut ocazia de a intra în audienţă la Papa Ioan Paul al II-lea

Întâlnirea personală cu Sfântul Părinte Papa Francisc a avut loc, conform programării, în dimineaţa zilei de luni, 25 noiembrie, în casa „Sfânta Marta”. Părintele Antoci susţine că a fost un adevărat moment de înălţare sufletească, având posibilitatea să fie atât de aproape de Papa. După Liturghie, au rămas câteva minute în capelă, într-un spirit de tăcere şi adoraţie, urmând întâlnirea personală. „Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a privit cu multă seninătate, iar fiecare se bucura în felul său, manifestându-şi în exterior această trăire. Sper ca zâmbetul Papei şi binecuvântarea primită să mă însoţească pentru mult timp în viaţa de preot. De asemenea, mă voi strădui să nu uit cuvintele rostite la omilie, când Sfântul Părinte ne-a învăţat despre curajul alegerii definitive: «În faţa situaţiilor grele ale vieţii, să cerem Domnului harul curajului: curajul de a merge înainte în viaţa noastră creştină, în lucrările fiecărei zile şi în situaţiile dificile»”, a relatat părintele Iosif Antoci.

Au avut privilegiul de a-l întâlni pe Sfântul Părinte

Preotul Iosif Antoci şi profesoara de religie Genoveva Antoci se alătură, astfel, unui cerc restrâns al persoanelor originare din zona Roman care au avut privilegiul de a-l întâlni pe Sfântul Părinte.

Inginerul constructor Lazăr Orenstein, romaşcan prin naştere şi stabilit de ani buni la Tel Aviv, este unul dintre puţinii români care au primit personal felicitări de la Papa Ioan Paul al II-lea. În 1985, Lazăr Orenstein a primit o diplomă pentru construcţia Catedralei din Abidjan – Coasta de Fildeş şi titlul de Comandor al Ordinului „Sfântul Gregori Magni” din partea capului Bisericii Catolice. Lazăr Orenstein s-a născut în 1935, a absolvit în 1953 Liceul de băieţi, astăzi Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. A urmat, apoi, cursurile Facultăţii de Construcţii Civile şi Industriale din Bucureşti şi, în anii ’60, a părăsit România, stabilindu-se în Israel.

În aprilie 2003, aflată în vacanţă în Italia, familia senatorului Ioan Chelaru a avut ocazia de a intra în audienţă la Papa Ioan Paul al II-lea. „Câteva zeci de mii de oameni au bucuria de a-l vedea şi auzi pe Papa în piaţa Sfântul Petru, după ce se face o planificare şi se trimit bilete de secretariatul Vaticanului. După culoarea biletului, se stabileşte poziţia şi ordinea creştinilor din piaţă. Nu se pot exprima în cuvinte emoţia, bucuria, evlavia acelui moment”, mărturisea senatorul Ioan Chelaru. „Toate emoţiile dinaintea întâlnirii au fost şterse în momentul în care am îngenunchiat în faţa scaunului Sfântului Părinte şi am ridicat ochii asupra sa. Privirea blândă, bunătatea şi pacea pe care ne-a transmis-o ne-au marcat viaţa de familie şi ne-au întărit credinţa. Ceremonialul din piaţă, cei doi cardinali din preajma Sfântului Părinte, garda elveţiană şi imnul, toate au făcut ca acel moment să fie unic, cu atât mai mult cu cât el binecuvânta cei 25 de ani de căsătorie pe care îi împlineam în acea zi”, afirmă senatorul Ioan Chelaru.

Retragerea Papei Benedict al XVI-lea a fost transmisă la Radio Vatican de vocea preotului Adrian Dancă

Retragerea Papei Benedict al XVI-lea a fost transmisă la Radio Vatican de vocea preotului Adrian Dancă

Printre ierarhii ortodocşi care au avut onoarea să-l cunoască pe Papa Ioan Paul al II-lea se află şi Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cel care, după momentul din toamna anului 2004, va rămâne în analele Vaticanului, dar şi în cele ale Bisericii Ortodoxe Române, ca unul dintre ultimii ierarhi ortodocşi care l-au vizitat pe suveranul pontif la Vatican. „M-am întâlnit cu suveranul pontif în cadrul unui pelerinaj la Roma. A fost un pelerinaj simbolic, pentru că am marcat trecerea a 500 de ani de la moartea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare şi Sfânt, cel care a fost numit de papa Sixt al VI-lea «atletul lui Hristos». I-am oferit două cadouri simbol: o icoană a Maicii Domnului, protectoarea României, şi o carpetă, lucrată în atelierele noastre, pe care era reprezentată ţara noastră. Acestea pentru că Papa a numit România «Grădina Maicii Domnului». L-am descoperit ca pe un om al pocăinţei, al rugăciunii, care a cerut iertare şi ortodocşilor, şi evreilor şi musulmanilor pentru greşelile din trecut ale Bisericii Romano-Catolice. Era şi atunci un om care dovedea că trăieşte rugăciunea şi pocăinţă. Am înţeles, încă o dată, că era un om al perspectivei, un ajutător al persoanelor marginalizate, datorită faptului că venea dintr-o ţară slavă care se confruntase cu regimul totalitar. A fost un campion al libertăţii în Iisus Hristos”, ne-a declarat Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul.

Preotul Adrian Dancă, născut la Buruieneşti – Doljeşti, are, de asemenea, şansa de a se afla în apropierea înalţilor prelaţi, lucrând pentru Programul Român de la Radio Vatican. Printre alte lucruri notabile care-l vor consemna în panoplia personalităţilor de care românii şi România se mândresc va rămâne şi aceea că retragerea Papei Benedict al XVI-lea a fost transmisă la Radio Vatican de vocea preotului Dancă.

Comentarii

WORDPRESS: 1