Prima paginăSocialEducatie

Romanvodiste care lucrează la Guvernul României

Dimensiune text

Marina Giurgică, studentă în anul II la Facultatea de Drept din București și Denisa Dancă, masterandă la Administrație Publică în cadrul Universității București, vor lucra timp de două luni la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în cadrul programului de internship lansat de Guvernul României.

Marina Giurgică

Marina Giurgică

Marina Giurgică, absolventă a Colegiului Național „Roman- Vodă”, studentă în anul II la Facultatea de Drept din București și Denisa Dancă, absolventă a aceluiași liceu, absolventă a Facultății de Administrație și Afaceri, specializarea Administrație Publică din cadrul Universității din București, masterandă în cadrul aceleiași facultăți, specializarea Administrație și Politici Publice în Uniunea Europeană, și-au început, pe 23 iulie, activitatea la Guvernul României.

Cele două romașcane vor lucra în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administației Publice, numărându-se printre cei 160 de studenți și proaspeți absolvenți care au fost selectați să participe la cea de-a doua ediție a programului de Internship, inițiat de Guvernul României. În cursul celor două luni, tinerii vor avea posibilitatea să activeze în administrația centrală, aplicând cunoștințele dobândite în cursul programelor academice, având posibilitatea de a contribui cu propuneri în vederea îmbunătățirii actului de guvernare. „Sunt încântată de faptul că am reușit să ajung printre cei 160. Consider că orice început este important, iar din perspectiva unui început de carieră, programul de internship organizat de Guvernul României poate reprezenta un start ideal. Cele două luni le voi petrece în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației publice, la Direcția Generală Avizare, contencios, relația cu Parlamentul și dialog social. Specializarea mea este pe partea de avizare acte normative, însă, după începerea sesiunii ordinare de lucru a Parlamentului, voi participa și la activități care presupun colaborarea între cele două puteri. Concret, voi învăța de la practicieni de excepție aspecte legate de modul de funcționare a administrației publice. Serviciul în care voi activa se ocupă de acordarea vizelor de legalitate pentru domeniile care intră în sfera de activitate a ministerului – cooperarea transfrontalieră, dezvoltare teritorială și regională, urbanism și arhitectură. Pe parcursul stagiului va fi organizată și o sesiune de 4-5 zile de întâlniri cu miniștri și secretari de stat, sub forma unor mese rotunde în cadrul cărora vom putea dezbate probleme actuale ale societății românești”, a spus Marina Giurgică, după deschiderea oficială a programului.

Denisa Dancă

Denisa Dancă

Fetele au ajuns să lucreze la Guvern după trei etape de selecție desfășurate pe perioada a două luni. Pentru cele 160 de poziții libere pentru studenți și masteranzi au aplicat 1.800 de candidați. Selecția pentru programul de internship a presupus trei etape: completarea online a unui formular de candidatură – date personale, media anului de studiu curent, experiența de formare, experiența practică, aptitudini lingvistice și cunoștințe de IT. De departe, cea mai importantă parte a formularului a presupus crearea a trei inițiative care să ducă la modernizarea României, la care și-ar dori să participe. De asemenea, fiecare a trebuit să-și motiveze alegerea pentru un anumit domeniu, respectiv minister și participarea la program.

A doua etapă a selecției a constat într-un test desfășurat la Palatul Victoria, care a vizat capacitatea de raționare și elemente redate de Constituția României. Testul a fost urmat de un interviu, în prezența unei persoane din echipa de organizare și a unei persoane din minister, în care au fost vizate cunoștințe specifice activităților ce urmau să le desfășoare. „Cred că, în cazul meu, a contat atât pregătirea universitară în cadrul unei facultăți atât de prestigioase, cât și dorinta de implicare – pe parcursul anului am efectuat două stagii de practică – la Judecătoria sectorului I și la Consiliul superior al Magistraturii, stagii care mi-au permis să îmi formez o opinie proprie, ce depășește aspectele teoretice, despre sistemul judiciar și modul de organizare a profesiilor juridice”, a spus Marina Giurgică. „Am fost acceptată în cadrul programului pe domeniul contractare fonduri europene, serviciul avizare din cadrul Direcției Generale Avizare, Contencios, Relația cu Parlamentul și Dialog Social din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Experiența în domeniul voluntariatului și perioadele de practică din timpul facultății au reprezentat, cred, atuurile mele”, a precizat Denisa Dancă. Pentru fiecare dintre cele două participante, acesta ar putea fi primul pas către o carieră de succes.  „Am aplicat pentru acest program întrucât consider că simplul fapt de a intra în contact cu personalități din medii profesionale diferite mă poate ajuta să mă orientez în carieră, mai ales că studiile juridice nu limitează opțiunile unui absolvent”, a afirmat Marina Giurgică. „Am considerat acest internship o oportunitate pentru ceea ce doresc să fac pe viitor și o provocare, în același timp, deoarece lucrul în administrația publică nu mai reprezintă o țintă pentru cei mai mulți dintre tinerii absolvenți”, a mărturisit Denisa Dancă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0