Prima paginăSocialEducatie

Romanvodiste, ambasadoare ale României la Bruxelles

Dimensiune text

Trei eleve vor fi prezente, în aprilie, la evenimentul „Europa ta, părerea ta”, organizat de Comitetul Economic şi Social European din capitala Belgiei. Ele vor participa la o simulare a sesiunii plenare a acestui organism, alături de elevi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. 

Trei eleve de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, membre ale Asociaţiei de Voluntari „Muşatinii”, coordonate de profesorul de istorie Ovidiu Albert, vor reprezenta România la Comitetul Economic şi Social European (CESE) de la Bruxelles (Belgia), în perioada 23 – 25 aprilie. CESE este un organism consultativ care activează pe lângă Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene în cadrul procesului legislativ. Parlamentul şi Consiliul trebuie să ţină cont de avizele eliberate de CESE, organism care este format din reprezentanţi ai sindicatelor, ai angajatorilor şi ai altor organizaţii ale societăţii civile.

cnrv 2CESE organizează evenimentul „Europa ta, părerea ta”, o simulare a sesiunii plenare a acestui organism, care oferă elevilor de liceu din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene ocazia de a vedea cum decurge procesul de luare a deciziilor pe un anumit subiect.

Elevi şi profesori din cele 28 de state sunt invitaţi să-şi spună părerea despre Europa. Cele trei romanvodiste care vor face deplasarea la Bruxelles sunt: Daria Pricope, Ioana Zaharia şi Andreea Vochiţa.

Citește și:   Circulație restricționată miercuri seară, pentru desfășurarea unui tur ciclist al Romanului

„Este al cincilea an de când aplicăm pentru participarea la acest important eveniment european. Cele trei eleve au experienţă în proiecte internaţionale dedicate educaţiei civice şi drepturilor omului. Ele au fost implicate în diverse proiecte educaţionale în Bulgaria şi Italia, dar şi în viaţa comunităţii. În cele două zile, tinerii participanţi îşi vor face auzite vocile în cadrul unei acţiuni de simulare a unei reuniuni în plen a Comitetului. Este o activitate demonstrativă, în care vor avea oportunitatea de a alege chestiunile care li se par cu adevărat importante şi a de a adăuga altele noi, poziţia şi propunerile lor putând fi luate în calcul în luarea unor decizii”, a explicat profesorul Ovidiu Albert, coordonatorul Asociaţiei de voluntari „Muşatinii”, singurul cadru didactic al Colegiul Naţional „Roman-Vodă” care va face deplasarea la Bruxelles.

Implicarea celor trei eleve în viaţa şcolii a fost principalul criteriu de selecţie. Daria Pricope, de exemplu, este o prezenţă activă în cadrul Clubului „Tinerii Dezbat”, condus de profesoara de engleză Sorina Danciu. Ea a participat, anul trecut, la competiţia naţională cu acelaşi nume, alături de alţi doi colegi, în cadrul unui proiect promovat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0