Prima paginăActualitateRoman

Romanul riscă să rămână fără apă

Dimensiune text

Finanţare de la ministrul Apelor sau apă de la Iaşi sunt alternative pentru asigurarea apei romaşcanilor. Din cauza lucrărilor fără continuitate în zona staţiei de captare a apei de la Pildeşti – Simioneşti, s-a ajuns la situaţia în care o instituţie construia şi alta dărâma.

Nivelul apei din puţurile de captare de la Pildeşti – Simioneşti este scăzut, iar o eventuală perioadă de secetă va face imposibilă furnizarea apei către romaşcani, singura soluţie fiind alimentarea cu apă de la compania ApaVital din Iaşi. Situaţia este recunoscută de managerul general al companiei ApaServ, Cătălin Dughir, care spune că o investiţie în zona staţiei de captare este exact ceea ce are nevoie Romanul pentru a nu risca să rămână fără apă.

„Starea actuală a puţurilor de la Pildeşti – Simioneşti ne-a pus probleme în cel puţin patru cazuri. Eu m-aş bucura să se termine lucrarea, dar aceasta este începută din 1996 şi de fiecare dată s-a făcut un dig care ne afecta nivelul pânzii freatice în captare, după care se renunţa la lucrări şi noi eram nevoiţi să cerem aprobare de la Apele Române şi să stricăm acel dig, pentru a putea avea apă în captare. Iarăşi veneau niște foduri, iar puneau digul. Era ca la desene animate: ei ridicau digul, lucrau o lună – două, după care sistau lucrările. Noi trebuia să dăm digul jos, ca să avem apă”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al companiei ApaServ Neamţ.

În cursul anului trecut, ApaServ a montat la staţia de captare unele pompe pentru eficientizarea captării apei, dar, chiar şi în aceste condiţii, romaşcanii au avut apă la robinet cu program, în perioadele secetoase fiind luată măsura de a opri apa pe timpul nopţii. „Montarea pompelor e o soluţie provizorie, nivelul este scăzut şi nu facem faţă în caz de secetă”, a adăugat Cătălin Dughir, care nu a exclus faptul că firma ar putea cumpăra apă de la Iaşi pentru a o furniza romaşcanilor, întrucât „e singura variantă la ora actuală”.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Siret confirmă ceea ce a declarat managerul ApaServ, dar spun că situaţia nu e chiar atât de gravă în ceea ce priveşte lucrările „stricate” de ApaServ. „ApaServ a solicitat, din anul 2011, o lucrare provizorie pentru un canal de deviere a râului Moldova către malul stâng. Este o lucrare minoră. Acest canal a fost deschis în 2011, apoi a fost închis, după care, în 2012, a fost redeschis”, a explicat Georgiana Cernat, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Siret.

Problema de la staţia de captare Pildeşti – Simioneşti este cunoscută atât de autorităţile judeţene, cât şi de cele centrale. Săptămâna trecută, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, al cărei președinte este prefectul de Neamț, George Lazăr, a aprobat o hotărâre care va ajunge pe masa ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, în speranţa că toate demersurile făcute în ultimul timp, inclusiv de oamenii politici, îl vor determina pe ministrul Apelor să aprobe suma necesară finalizării lucrărilor, adică aproximativ 15.786.000 de lei.

Lucrările începute în 1996 s-au oprit din lipsă de fonduri, din valoarea totală de peste 39.000.000 de lei executându-se până acum lucrări în valoare de 24.085.534 lei. Proiectul constă în aducerea albiei minore a râului Moldova spre malul stâng al albiei majore, la aproximativ 100 metri distanţă de frontul puţurilor, precum şi ridicarea şi stabilizarea liniei care uneşte punctele cele mai adânci ale albiei râului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0