Prima paginăSocial

Romanul nu renunță la plecarea de la ApaServ la ApaVital

Romanul nu renunță la plecarea de la ApaServ la ApaVital

Dimensiune text

 

 

Trecerea Romanului de la operatorul nemțean de servicii apă-canal ApaServ către operatorul regional ieșean ApaVital nu se face prea ușor, în niciun caz fără o luptă, însă autoritățile locale sunt încrezătoare că demersul este realizabil. Cel puțin asta afirmă primarul Lucian Micu. Acesta spune că a făcut mai multe schimburi de adrese cu reprezentanții ADI Aqua Neamț – asocierea primăriilor din Neamț care a permis accesarea de fonduri europene pentru județ și Roman -, dar încă nu știe clar ce doresc aceștia de la Roman pentru ca orașul să poată beneficia de oferta ApaVital, una care ar aduce pentru cetățeni măcar un preț mai scăzut la servicii, dat fiind faptul că infrastructura – rețelele de apă și canal – este aceeași, chiar dacă ea va fi predată ApaVital.

Din primele discuții, cea mai sensibilă problemă ține de faptul că Romanul a beneficiat, prin programul european câștigat de ADI Aqua Neamț, prin ApaServ, de extinderea canalizării în cartierul Bălcescu și modernizarea stației de epurare. Proiectul s-a închis, după multe tergiversări, în special pentru zona de epurare, dar oficialii spun că și în acest caz Romanul ar trebui să „compenseze” cumva efortul financiar.

„În momentul de față, așteptăm un răspuns concret de la ADI Aqua Neamț în ceea ce privește sumele de bani pe care Primăria Municipiului Roman trebuie să le plătească ca și despăgubire de pe urma rezilierii unilaterale a contractului de delegare a gestiunii către ApaServ. Noi am primit o hârtie de la Ministerul Fondurilor Europene care ne spune foarte clar că putem să trecem de la o ADI la alta cu plata cheltuielilor legate de investițiile pe care le-a făcut compania și a cotei de împrumut aferente proiectelor europene pentru municipiul Roman. Am retransmis o solicitare către ADI Aqua Neamț în care să ne indice clar sumele, rezultate în urma unor calcule tehnico-economice, și să ne indice și aceste criterii tehnico-economice, inclusiv temeiurile juridice pentru invocarea acestor sume. Abia am transmis această hârtie la sfârșitul săptămânii trecute, așteptăm pe parcursul următoarelor 30 de zile un răspuns concret din partea ADI Aqua Neamț”, a declarat primarul Lucian Micu, în conferința de presă de luni, 30 iulie.

Acesta a lăsat de înțeles că, indiferent de răspunsul ADI Aqua Neamț, „nimeni nu va putea obliga” Romanul să rămână cu serviciile din ApaServ, companie care trebuie să „facă management” și fără contractele încheiate cu romașcanii. În altă ordine de idei, la întâlnirea oficialilor municipiului cu reprezentanții companiei ApaVital, aceștia din urmă au confirmat că sunt de acord cu asumarea cheltuielilor pe care municipalitatea le-ar avea de plătit în raport cu beneficiile pe care ApaServ le-a adus pentru comunitate. Se va vedea în ce măsură, în urma schimburilor de adrese, Romanul ar putea pleca amiabil și fără costuri prea mari de la compania ApaServ la ApaVital, ultima dintre societăți promițând nu doar un tarif unic mai mic și care este în vigoare față de compania nemțeană, dar și investiții care, până la urmă, să ducă la reducerea pierderilor, deci la păstrarea unui cost redus al serviciilor.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Vasile Tudorachi 3 ani

    Lupta este politica ?sau de interes de group .

    • mama omida 3 ani

      se schimba niste hoti cu alti hoti si mai mari,dar mai bine deghizati !