Romanul alocă bani pentru achiziția terenurilor de la stația de captare a apei de la Cordun

HomeSocial

Romanul alocă bani pentru achiziția terenurilor de la stația de captare a apei de la Cordun

Municipiul Roman se pregătește să achiziționeze circa 70 de hectare de teren de pe teritoriul comunei Cordun, teren pe care se află puțurile de captare a apei din care se face alimentarea cu apă a municipiul Roman. Achiziția este motivată, spun reprezentanții municipalităţii, de posibilitatea accesării unor proiecte de finanțare nerambursabilă pentru modernizarea stației de captare și scăderea costurilor pentru furnizarea apei în Roman.

Consiliul Local Roman a votat joi, 28 aprilie – după mai multe încercări și aprinse dezbateri politice -, un proiect de hotărâre privind modificarea unei liste de investiții dintr-un împrumut mai vechi contractat de municipalitate. Pe lista de investiții aprobată joi se află și o alocare de circa 2,97 milioane de lei, pentru achiziţia terenurilor de la stația de captare a apei din comuna Cordun.

În lista obiectivelor pe care le dorim a finanța din împrumut ați observat un obiectiv nou, este vorba despre achiziția terenurilor care sunt aferente puțurilor de captare, și dorim ca acest lucru să îl rezolvăm, fiind una dintre componentele în asigurarea rezervei de apă și a unui program integrat de asigurare a normalității funcţionării sistemului de furnizare de din municipiul Roman”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei în cadrul conferinței de presă de vineri, 29 aprilie.

Acesta a precizat că, deși efectele achiziției nu se vor vedea imediat, vor exista premisele dezvoltării de investiții în acea zonă, privind modernizarea stației de captare – precum și posibilitatea montării unor parcuri de panouri fotovoltaice pe acele terenuri: „După ce vor deveni proprietatea noastră, prin diverse axe de finanțare, panourile fotovoltaice ne vor putea asigura atât o suplimentare a energiei pentru consum a municipalității, cât și asigurarea cheltuielilor cu energia pentru stațiile de pompare din acele puțuri – asta înseamnă reducerea cheltuielilor pentru furnizarea apei”.

Primăria Roman plătește, de câțiva ani, concesiune pentru acele terenuri, iar în timp, după achiziție, ar putea recupera din costuri. Concesiunea a fost stabilită, în 2017, la circa 100.000 de lei pe an, pentru 25 de ani, neexistând fonduri la acel moment pentru achiziție – conform declarațiilor oficialilor primăriei din acea perioadă. Am considerat că este un obiectiv de importanță strategică pentru Roman pe termen lung. Fiind finalizată expertiza și evaluarea acestor terenuri, am propus finanțarea lor. Sigur, demersul este în fază incipientă, urmează aprobări și la nivelul Primăriei Cordun, și alte demersuri care se fac pentru finalizarea unui astfel de obiectiv”, a mai precizat primarul Leonard Achiriloaei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0