HomeSocial

Romanul a câştigat un prieten indian

Relaţiile de afaceri l-au adus pe Mahesh Patil la Roman. El a fost impresionat de oraş. Emanciparea femeilor a fost singura lui nedumerire.

Mahesh Patil, un indian de 42 de ani, originar din oraşul Mumbay, India, încearcă de ceva timp să se adapteze condiţiilor şi stilului de viaţă al romaşcanilor. Venit în Roman în interes de serviciu, pentru a achiziţiona o mare cantitate de materie primă de la o întreprindere metalurgică din oraş, a avut mari dificultăţi în adaptarea la fusul orar şi la programul de lucru al românilor.

Mahesh Patil a ajuns în oraşul nostru la începutul lunii septembrie. Prima barieră în acomodare a fost problema lingvistică. În afară de personalul de la hotelul unde este cazat, foarte puţine persoane dintre cele cu care a luat contact vorbeau engleza. „Am rămas foarte uimit de faptul că muncitorii din compania cu care am intrat în contact nu vorbesc engleza. Din acest motiv, mereu am nevoie de traducător. Mai apoi, dacă sunt repartizaţi într-o anumită poziţie, refuză sau nu se pricep să mai facă şi altceva”, povesteşte indianul.

Un lucru care i-a atras atenţia în Roman este că regulile sunt respectate foarte bine. „Am ieşit la ora şase dimineaţa din hotel şi spre surprinderea mea, deşi nu era nicio maşină în trafic, semafoarele erau în funcţiune”, a mai declarat omul de afaceri. În ceea ce priveşte aspectul oraşului, a rămas foarte plăcut impresionat, mai ales de fântânile arteziene.

Weekend-ul trecut, cu ajutorul companiei cu care are afaceri în oraş, a avut ocazia de a vizita Braşovul, care i-a plăcut în mod deosebit. În perioada în care urmează, omul de afaceri indian va mai vizita Iaşiul, Galaţiul şi litoralul.

„Românii duc o viaţă frumoasă”

În perioada pe care a petrecut-o până acum în Roman, a avut ocazia de a descoperi foarte multe diferenţe între stilul de viaţă al românilor şi al indienilor. Printre acestea se numără faptul că la noi, contractul de lucru prevede un program de cinci zile de lucru pe săptămână, pe când în India programul este de şase zile. Dar cea mai mare discrepanţă între cele două ţări o reprezintă statutul femeii în societate. „Femeile sunt mult mai respectate în India în comparaţie cu aici. La noi, un bărbat nu poate atinge o femeie, dacă nu este soţia lui. Aici, salutul implică strângerea mâinii. Mie îmi este greu să mă adaptez. În ceea ce priveşte munca, din nou sunt diferenţe multe. În India, 70-80% dintre femei sunt casnice. Bărbatul este stâlpul casei, este sprijinul financiar al familiei, pe când în România toate femeile lucrează”, spune domnul Patil. Un alt lucru care l-a surprins a fost acela că în România femeile îşi pot permite să consume alcool, ceea ce în India nu este permis. „Românii duc o viaţă frumoasă. După ce încheie programul de lucru, am observat că femei şi bărbaţi se opresc în baruri şi consumă băuturi alcoolice. Asta probabil că înseamnă că nu au griji, nu?”, afirmă Mahesh Patil.

La fel ca 40% dintre indieni, şi Patil este vegetarian. „La fiecare restaurant la care am mâncat, am avut o problemă cu meniul. Nu am găsit meniuri speciale pentru vegetarieni, ci doar feluri de mâncare pregătite prin combinarea de legume. O altă problemă este programul meselor de aici. Eu, fiind învăţat ca acasă, iau micul dejun la ora 7 seara. Cum în restaurante nu se serveşte micul dejun la această oră, de foarte multe ori, la hotelul unde sunt cazat am cerut să mi se aducă mâncarea în cameră”, afirmă omul de afaceri indian.

Deşi mai are de stat aproximativ o lună în Roman, Patil mărturiseşte că îi este foarte greu să stea departe de familie: „Sunt căsătorit şi am un copil de 11 ani. Nu am mai stat niciodată aşa de mult timp departe de ei. Tocmai din cauza acestui dor foarte mare pe care îl simt, am decis că nu voi mai pleca niciodată de acasă fără ei”.

Un lucru care i-a uşurat şederea în România este vremea, la care s-a adaptat foarte uşor. Dacă la noi sunt în prezent, aproximativ 15 grade, în ţara lui natală sunt în jur de 40.

În ceea ce priveşte adaptabilitatea la un mediu total diferit, Mahesh Patil a constatat: „Un indian se poate adapta relativ uşor în România, pe când un român nu cred că s-ar adapta niciodată în India. Mai ales femeile. Aici există mult mai multă libertate, restricţiile sunt foarte puţine”.

Ca impresie generală, ne putem mândri, totuşi, că am creat o imagine frumoasă în ochii străinilor. „În general, din câte am văzut până acum, România este o ţară foarte frumoasă, iar oamenii sunt foarte drăguţi şi amabili. Dacă nu ar exista bariera comunicării, cu siguranţă am relaţiona mult mai mult. Dacă România ar fi în spaţiul Schengen şi s-ar obţine mai uşor viza pentru a veni aici, aş reveni oricând cu familia în vizită”, a spus Mahesh Patil.

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • chr 9 ani ago

  Scuza-ma dar ce treaba are Schengen cu sosirea unui indian (cu familie sau fara) intr-o tara membra UE?

  • viorel 9 ani ago

   Simplu , se da ” mare om de afaceri ” cu treaba prin romania sau in vizita la rude la arcelor, ( obtine viza imediat ) apoi fuga in europa acolo unde nu mai este considerat om de afaceri asa cum pretinde! Apropo ce firma reprezinta ?

 • Caldararu 9 ani ago

  Dar despre rudele sale etnice din Roman ce parere are ?

 • irish 9 ani ago

  nu-l tine nimeni cu forta.

 • beatrice 9 ani ago

  Spune ca nu avem meniuri vegetale dar ieri i-am oferit o sacosa cu produse din gospodaria proprie toate facute ca la mama acasa :compot, dulceta , peltea, magiun, zacusca ghebe si toate bunatatile toamnei si a refuzat.In plus are nevoie de profesor de engleza pt ca are nivelul unui copil care incepe cursul de engleza asa ca saracu nu gaseste traducator decat in limba lui deci la patronii arcelor . vorbeste prostii si a invatat f repede ca in Romania vip e tot ce conteaza asa ca da interviuri fara sa stie de capul sau micutu .Si vrea sa mai faca si control la fratii lui ca de aia a descalecat in slapi pe un frig inspaimantator noroc de dumnezeu ca se roaga vaduvale noastre la Dumnezeu sa vina zile calde de toamna sa putem si noi sa srangem roadele minunatr ale campului.La Episcopie nu a ajuns inca sa vada el acolo FMI emancipate. Sa ne rugam pt musafirul nostru sa nu-l prida inghetul in slapi ca doamne fereste de alta bazaconi in fata hotelului ca depiramida albastra ne\a mantuit numai Bunul Dumnezeu. Si cine stie cum au futrat sabia lui Stefan sa nu duca cineva la fier vechi statuia domniei sale. Noi il iubilm desi au distrus minunata fabrica de tevi unde sotii nostri au lasat toata viata lor saracii.Amin

  • Ady 9 ani ago

   Beatrice:
   Du-te la gara ca aberezi in toata regula !
   Intr-adevar se imbraca ca naiba… si el si asociatul lui, dar sunt milionari 🙂
   Iar nivelul lui de limba engleza este destul de ok, accentul e praf, dar gramatical sta bine, mult mai bine ca tine, iti garantez.
   E vegetarian, si da, cu siguranta nu o sa manance din dulceturile si zacusca ta de ghebe plina de ulei.
   Au distrus fabrica de tevi ? si de ce ma rog esti de parerea asta ?
   Daca te uiti pe un raport de venituri de la arcelor, ai vedea ca au profitul dublu(cel putin) fata de anii precedenti, cand era a statului, asa ca te rog nu mai vorbi in necunostinta de cauza, inlaturi orice indoiala de prostia care zace in tine.

   Viorel: Nu se da om de afaceri, chiar este…
   A cheltuit peste 11000 de ron el si asociatul lui pentru „sederea” la Roman timp de 1 luna si 1 saptamana, cu siguranta nu cred ca e „indianul care incearca sa fuga in europa”

   Va rog eu, romascani ipocriti, terminati-o cu acest caracter de 2 bani, barfa nu ajuta cu nimic si nici nu va face mai superiori!