HomeNeamt

Românii din Italia, doborîți de criză

Un studiu realizat de Asociația Caritas a relevat că cele mai multe persoane fără adăpost din Italia sînt de origine română. Săracii din zona Romanului care lucrează în Roma sau Milano sînt ajutați de comunitățile catolice din Italia.

 

 

Asociația Caritas din Italia, împreună cu Institutul de Statistică din Peninsulă, a făcut pentru prima dată un recensămînt al persoanelor fără adăpost. Potrivit studiului, numărul exact al persoanelor fără casă luate în considerare este de 47.648, dar numărul lor real ar fi peste 51.800. Majoritatea sînt bărbați. Studiul se referă la persoanele care, în 2011, s-au adresat diferitelor structuri ce oferă ajutor persoanelor nevoiașe. În Italia, se mai arată în raport, există 727 astfel de asociații, în 158 de orașe. Peste jumătate din persoanele fără adăpost, mai precis 59,4%, sînt străini. Cei mai numeroși sînt românii (11,5%) urmați de marocani (9,1%) și de tunisieni (5,7%). Aproape jumătate din străini sînt tineri, avînd sub 35 de ani, în timp ce vîrsta medie a italienilor care trăiesc pe stradă este de peste 60 de ani. Străinii fără adăpost sînt și mai instruiți. Astfel, 43,1% dintre aceștia au terminat un liceu și aproape 10% au studii superioare. 7,5 la sută din cei intervievați au declarat că nu au avut niciodată un acoperiș, în timp ce două treimi au locuit în propria casă, înainte de a ajunge pe străzi. Orașele cu cei mai numeroși oameni ai străzii sînt Roma și Milano. Aici trăiesc 71% din cei fără adăpost.

Există foarte multe persoane din zona Romanului care se confruntă cu mari probleme financiare în Italia, mai ales că, în ultimii ani, situația economică de acolo s-a înrăutățit. Cu toate acestea, Biserica romano-catolică, atît de la noi din țară, cît și din Italia, acordă o importanță deosebită acestor familii. Avem foarte multe asociații în Italia la care apelează românii nevoiași din zona Romanului și care sînt ajutați în acest fel, în vreme ce noi monitorizăm atent familiile rămase în țară. Asociațiile se mobilizează și îi ajută să nu sfîrșească în stradă„, a apreciat părintele Alois Moraru, parohul bisericii „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • mihai 10 ani ago

    nu cred ca 50.000 e un nr. asa de mare comparand cu cei aproximativ UN MILION de rezidenti; nu trebuie sa uitam ca foarte multi mananca la Caritas ca sa trimita bani ACASA