Prima paginăActualitateRoman

Riscăm amendă pentru groapa de gunoi

Dimensiune text

Consiliul Judeţean Neamţ a pregătit două adrese care au fost trimise către Primăria municipiului Roman şi către cea a oraşului Tîrgu Neamţ, prin care le pune în vedere faptul că riscă amenzi din partea Comisiei Europene pentru că pe terenuri care aparţin administraţiilor locale există depozite temporare situate în proximitatea depozitelor neconforme, închise prin proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Neamţ.

„Aceste depozite temporare au atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Fondurilor Europene, în timpul vizitei făcute zilele trecute în vederea recepţiei finale a obiectivelor de investiţie realizate prin SMID. Atât la Roman, cât şi la Tîrgu Neamţ, depozitele închise prin proiect corespund din punct de vedere tehnic şi vizual. Există, însă, un prejudiciu major în domeniul poluării mediului înconjurător al investiţiilor realizate cu fonduri europene, adus de maldărele de deşeuri depozitate la voia întâmplării în aşa-zise depozite temporare”, se precizează într-un comunicat al Consiliului Judeţean Neamţ.

„Prin aceste adrese, Consiliul Judeţean atrage atenţia Primăriei municipiului Roman şi Primăriei oraşului Tîrgu Neamţ pentru a lua măsuri urgente cu privire la eliminarea finală a deşeurilor existente în depozitele temporare, la Depozitul Judeţean de Deşeuri de la Girov. Fac precizarea că monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise prin proiectul finanţat prin fonduri europene este în sarcina primăriilor. Ele au fost predate cu protocol de predare-primire de către Consiliul Judeţean, de aceea orice amendă va fi suportată din bugetul local al primăriilor care acceptă funcţionarea depozitelor temporare”, a declarat Constantin Iacoban, preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

„Depozitul temporar de gunoi este autorizat până la sfârşitul anului 2016. Eu cred că problema este la cei de la Consiliul Judeţean, fiindcă au de respectat anumiţi indicatori în cadrul SMID. Dacă am transporta la Girov, ar însemna costuri suplimentare prin plata transportului şi a taxei pentru gunoiul depozitat acolo. Eu mă voi întâlni, săptămâna viitoare, cu aparatul tehnic din Primărie şi voi înainta un răspuns. SMID trebuie să ne ofere posibilitatea de a duce gunoiul la staţiile de sortare şi transfer de la Cordun, ori pentru aceste staţii licitaţia este demarată”, a explicat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Depozitul închis de la Roman a fost predat primăriei pe data de 11 decembrie 2014, iar cel de la Tîrgu Neamţ, pe data de 26 ianuarie 2015.

În conformitate cu legislaţia de mediu, aceste depozite temporare reprezintă păstrarea pentru o perioadă limitată a deşeurilor, în mod corespunzător, în spaţii special destinate şi amenajate, până la preluarea şi transportul lor la locul de eliminare finală. Funcţionarea acestor depozite neconforme a fost cauzată de tardivitatea cu care s-a votat, în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, caietul de sarcini pentru operarea depozitului ecologic de la Girov. Consilierii judeţeni au avut dispute pe marginea caietului de sarcini timp de şase luni, motivând diferite prevederi din document ce nu ar fi fost în avantajul proiectului. La momentul la care au aprobat documentul, modificările aprobate au fost unele minore. Transportul gunoiului la Girov înainte de a fi desemnat un operator pentru staţiile de la Cordun va duce la o creştere a tarifelor.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0