Prima paginăSocialSanatate

Reţete imputate medicilor de familie

Dimensiune text

Din cauza unei interpretări greşite a noilor legi din Sănătate, medicilor de familie ajung să le fie imputate reţete pe care le-au prescris pacienţilor cu bună credință. Reprezentanţii CAS cer note explicative.

În urma unui audit financiar al contului de execuţie bugetară pe anul 2013, efectuată de Camera de Conturi Neamţ, au fost descoperite cazuri de prescripţii medicale emise de către medicii de familie fără respectarea cerinţelor legale în vigoare. „Se vor trimite la furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ notificări cu situaţiile în care au fost identificaţi ca medici prescriptori, cu solicitarea depunerii unei note de relaţii însoţite de documentele justificative care au stat la baza prescrierii medicamentelor şi precizarea termenului pentru aceasta. În notificare se va preciza că neprezentarea, la termenul prevăzut, a documentelor solicitate, va atrage aplicarea măsurilor de recuperare de la medicul prescriptor a sumelor precizate, iar reţinerea se va face din prima plată ce urmează a fi efectuată cabinetului medical de către CAS Neamţ”, a transmis juristul Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ.

Au existat mai multe tipuri de nereguli descoperite. Cele mai des întâlnite sunt cazurile în care un pacient care era internat în spital a ajuns, totuşi, la o consultaţie la medicul de familie şi a primit o reţetă sau a trimis o rudă să ia o reţetă. „Ori a dat medicul de familie reţetă pentru un aparţinător, ceea ce practic nu are voie, şi nici măcar nu l-a întrebat pe aparţinător în ce situaţie se află pacientul, ori pacientul a fugit din spital şi a luat medicamentele pe bază de reţetă de la medicul de familie. Alte situaţii mai sunt cele în care medicii de familie depăşesc limita maximă de 330 de lei de medicamente compensate pe care le prescriu unui pacient, şi aici trebuie să le imputăm lor diferenţa. S-au mai găsit şi reţete care conţineau mai mult de şapte medicamente compensate prescrise, admise în norme, iar noi trebuie să reţinem valoarea celor care depăşesc limita. Noi nu acţionăm cu forţa. Întrebăm medicul dacă are acte justificative care să îl disculpe. Dacă le are, bine, dacă nu, îi sunt imputate sumele respective”, a precizat Radu Firăstrău.  Au mai existat şi cazuri în care un medic specialist din spital i-a spus pacientului că nu are un anumit medicament şi l-a trimis pe acesta să îl cumpere. În acel moment, pacientul fie a fugit din spital, fie a trimis un aparţinător la medicul de familie să îi dea o reţetă pentru acel medicamente. Altă problemă descoperită a fost eliberarea unui reţete de către medicul de familie, reţetă care în trecut a  fost eliberată de un medic specialist. „Depinde de ce medicament este prescris. Nu este o regulă generală. Dacă medicul specialist trimite o scrisoare medicală, sunt cazuri în care poate elibera şi medicul de familie o reţetă, dar sunt şi cazuri în care nu poate”, a explicat preşedintele CAS Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0