Prima paginăSanatateNeamt

Rețete imputate medicilor de familie

Dimensiune text

Din neatenţia sau neştiinţa unor pacienţi, dar şi a unor medici de familie, Casa de Asigurări de Sănătate a fost nevoită să impută medicilor contravaloarea unor reţete medicale emise fără respectarea legii.

La ultimul control efectuat de Curtea de Conturi, anul trecut, asupra activităţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, au fost descoperite mai multe nereguli, în special asupra reţetelor prescrise de către medicii de familie din judeţ.

Potrivit preşedintelui-director al CAS Neamţ, juristul Radu Firăstrău, unele dintre erorile descoperite nu au fost comise exclusiv din vina medicilor, însă, potrivit legii, reprezentanţii Casei au fost nevoiţi să îi sancţioneze.

Pe perioada internării unor pacienţi în spital, au fost eliberate reţete şi de către medicii de familie. Aceste situaţii au fost posibile din cauza faptului că pacienţii respectivi nu au spus medicului de familie că ei figurează ca fiind internaţi în spital, sau au fost cazuri când, de exemplu, un pacient bolnav cronic a fost internat cu o afecţiune acută pentru trei zile în spital, timp în care un aparţinător a mers la cabinetul medicului de familie pentru a-i lua reţeta, ca să-şi poată continua medicaţia pentru boala cronică pe care o are. De aceea, reţetele respective au fost imputate doctorilor.

„Medicii de familie nu pot elibera medicamente compensate decât din maximum şapte tipuri pe o reţetă, pentru un pacient, într-o lună, iar costul medicamentelor să nu depăşească 300 de lei. Au fost descoperite cazuri în care un medic de familie a eliberat două reţete cu câte patru medicamente fiecare, într-o lună, pentru acelaşi pacient, iar CAS Neamţ a trebuit să impute acelui medic contravaloarea unuia dintre acele medicamente”, a spus juristul Radu Firăstrău.

Citește și:   60 de cazuri noi de infecție COVID-19 în Neamț, 5.655 la nivel național

Reţete imputate pentru un venit în plus de 20 de lei

De la începutul lunii ianuarie 2014, s-a introdus obligaţia ca pensionarii care au venituri până în 700 de lei şi primesc medicamente compensate 90% să completeze o declaraţie pe propria răspundere în faţa medicului de familie, prin care afirmă că nu mai au şi alte venituri. În fapt, atunci când a venit în control, Curtea de Conturi a descoperit că unii dintre pensionari aveau un al doilea venit, de exemplu dobânda pe care o primeau lunar pentru nişte economii pe care le ţineau la bancă, uneori de o valoare destul de mică, chiar şi 20 de lei, dar care făcea ca venitul lor lunar să depăşească, astfel, 700 de lei. În aceste situaţii, pensionarul nu mai beneficiază de compensare 90%, ci numai de 50%. Diferenţa de 40% a fost imputată medicilor sau, în cazul în care medicul era acoperit cu o declaraţie pe proprie răspundere a pacientului, că nu are al doilea venit, într-un final s-a imputat pacientului respectiv.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0