Responsabilă de calitatea apei pe care o bem

Anișoara Stoica (foto) este coordonatoarea laboratorului de apă potabilă din Roman. De 11 ani, ea garantează, în fiecare zi, că apa de la robinet este potabilă. Lunar, laborantele fac în jur de 2.000 de analize.

 

 

Am ajuns la stația de epurare a apei uzate din Roman cu gîndul de a scrie despre calitatea apei, în condițiile în care, pînă nu demult, ne plîngeam de secetă, iar acum ne temem de inundații. Încă de la intrare, laboratorul lucește de curățenie. Chiar și mirosul este unul specific produselor de curățat. Aproape totul în jur e alb.

Ajung în prima încăpere: la trei birouri, tot atîtea persoane lucrează conștiincios. Întreb de șefa laboratorului de apă potabilă și, dintr-un colț, se ridică o doamnă de aproximativ 30 de ani. Poartă un halat alb și, zîmbitoare, mă conduce într-una din camerele unde se prelucrează probele de apă. Observ pe pereți prinse hîrtii cu regulamente de ordine interioară, liste de indicatori, o hartă a punctelor de colectare a apei ce urmează a fi testată, dar și extrase din legislația după care funcționează laboratorul. Pe mese, multe eprubete, pahare Berzelius, pîlnii, baloane, tuburi de legătură și alte obiecte ale căror denumiri sînt un chin pentru toți cei cărora nu le place chimia.

Șefa laboratorului de apă potabilă, Anișoara Stoica, îmi explică: deși arată bine, obiectele acestea sînt mai puțin folosite de cînd au fost achiziționate noile tehnologii. Într-o altă cameră îmi arată un spectrofotometru, un aparat care determină concentrația  diverselor  substanțe în apă prin intermediul unui fascicul de lumină. „E un aparat performant, nu e chiar ultima generație, dar este foarte bun„, îmi explică Anișoara Stoica. Pe o altă masă îmi arată un turbidimetru, cu ajutorul căruia se stabilește concentrația de particule solide aflate în suspensie în apă, dar și alte truse necesare pe teren.

În acest laborator, noi facem analize fizico-chimice ale apei potabile. Indicatorii care se determină sînt: turbiditatea, clorul rezidual liber, legat și total, culoare, aluminiu rezidual, fier, duritate totală, pH, cloruri, oxidabilitatea, TDS, conductivitatea, amoniu, azotiți, azotați, sulfați. În urma acestor, analize putem spune despre o probă de apă dacă este potabilă sau nu. E un procedeu complex, care necesită atenție și responsabilitate din partea noastră„, spune Anișoara Stoica.

Probele de apă care sînt supuse analizelor provin din mai multe puncte de colectare. Se preiau probe de apă brută, de la stația de captare, probe de apă de la ieșirea din rezervoare, adică după ce apa a fost clorinată, și probe de la robinetul consumatorului. Verdictul este dat după ce se cunosc rezultatele analizelor efectuate în laborator. Practic, romașcanii beau apă potabilă și prin grija celor trei laborante, care garantează zilnic că lichidul vital care curge la robinet este bun pentru noi. „Noi funcționăm cu autorizare de la Ministerul Sănătății, iar analizele noastre sînt dublate de analizele și expertizele realizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Mai mult, noi facem periodic comparații cu alte regii de apă din țară„, precizează șefa laboratorului.

Deși evită să vorbească despre alte regii de apă, Anișoara Stoica recunoaște că apa de la Roman este o apă bună, datorită unei surse bune: „Avem o apă cu un conținut mineral moderat, fără amoniu și azotiți, cu o duritate moderată. Datorită sursei foarte bune, apa trebuie doar clorinată, adică dezinfectată. și, din fericire, modificările calității apei au fost foarte mici, de-a lungul timpului. Chiar și acum, cînd debitul e scăzut, apa are o calitate ridicată. Nu cred că vor fi schimbări semnificative atunci cînd se va topi zăpada„.

Mi se explică și de ce, uneori, apa e mai puternic clorinată: „Atunci cînd temperatura aerului crește, e nevoie de o dezinfectare mai intensă. Dar niciodată nu s-a depășit concentrația maxima admisă de 0,5 mg/l de clor liber în apă„.

Toate aceste informații sînt oferite de Anișoara Stoica ca la catedră, cu precizie, dar și cu o vizibilă mîndrie care îi luminează fața, dovadă că  este pasionată de munca ei. „Am lucrat doi ani în învățămînt, dar am simțit că nu era locul meu acolo. De 11 ani lucrez aici și, tot de 11 ani, vin cu plăcere la serviciu în fiecare zi. Cînd am mutat laboratorul din centrul orașului  aici, aproape patru luni am lucrat  de dimineață pînă seara, pentru ca totul să fie amenjat așa cum trebuie. M-am implicat și am pus suflet foarte mult. Atît de mult încît, acasă, cei dragi îmi reproșau că i-am lăsat pe locul doi. Dar efortul a meritat„, povestește, zîmbind, Anișoara Stoica.

Laboratorul de apă potabilă al societății ApaServ face analize și la cererea clientului. Prețul unei analize variază între 4 și 31 lei, în funcție de complexitate și de costul reactivilor.

Într-o sigură lună, cele trei laborante care lucrează în laborator efectuează aproximativ 2.000 de analize fizico-chimice.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!