Prima paginăCulturalTimp liber

REPERE – Tapiseria modernă a cucerit mapamondul plecând din Averești

Dimensiune text

Lucrările de pictură, tapiserie și de artă monumentală ale Mariei Mihalache Blendea pot fi admirate în colecții de stat și particulare din din Franța, Italia, SUA, Germania, Africa de Sud, Olanda și Canada. Fiica sa, Adriana, este recunoscută pentru restaurare monumente și  pictură, stagiile de la Luvru și Versailles fiindu-i puncte de lansare.  

 

Maria Mihalache Blendea este un nume greu în tapiseria modernă. Născută în satul Averești, comuna Ion Creangă, Maria Mihalache Blendea a absolvit, în 1957, Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, secția textile. A urcat toate treptele didactice, ajungând șef de catedră în cadrul institutului. A făcut specializări la Academia de Arte din Roma (1966 – 1977), la Berlin, și studii și cercetări în Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Iugoslavia, Olanda și Rusia. Începând din anul 1957, a  organizat, neîntrerupt, expoziții personale de pictură, tapiserie și lucrări de artă monumentală, dar și expoziții de grup, în marile orașe ale țării și ale lumii, numeroase lucrări aflându-se în colecții de stat și particulare din Franța, Italia, SUA, Germania, Africa de Sud, Olanda și Canada. A participat la numeroase tabere de creație, a fost răsplătită cu premii și distincții și figurează în cataloage de artă.

blendea 2Fiecare lucrare a Mariei Mihalache Blendea reprezintă un univers în sine, cu simboluri reprezentate inspirat și concis, fiind rezultatul dialogului interior al artistului de-a lungul întregii sale vieți.

Maria Mihalache Blendea a proiectat ansamblul de opt tapiserii monumentale pentru Muzeul Țării Crișurilor, din Oradea, intitulat ”Anotimpuri”, montate în urmă cu 41 de ani. Împreună cu soțul ei, Constantin Blendea, fost decan al Facultății de Arte Plastice, a lucrat, între 1972 – 1973, la mozaicul pentru Spitalul Municipal Constanța.

Fiica familiei Blendea, Adriana, a călcat pe urmele părințiilor. Aceasta a plecat, în 1988, la Paris pentru un stagiu de pregătire la muzeele Versailles și Luvru. Născută în 1961, Adriana Blendea s-a făcut remarcată în comunitatea artistică internațională prin expoziții în Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Japonia, Olanda și SUA. ”Pentru mine, să fii artist la Paris este un privilegiu. Vizibilitatea este mult mai mică, întrucât comunitatea artistică este mai mare și atunci când ai ecouri, contează enorm”, spunea Adriana, în urmă cu câțiva ani.

Artista a câștigat experiență în restaurarea monumentelor din Paris, dar nu a renunțat la pictură, fără de care, așa cum singură mărturisește, nu ar putea trăi.

Maria Mihalache Blendea a împlinit 82 de ani pe 22 octombrie, vârstă până la care opera sa complexă îi conferă statutul de artist cu recunoaștere internațională.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • localnic.... 8 ani

  Buna ziua!am citit cu intarziere articolul si mirare a fost faptul ca nu exita comentarii.Uite un contemporan remarcabil care are radacini in satul Averesti-recent terfelit de unele persoane-un artist care a plecat din aceasta asezare si ne face cinste si peste hotare,care si-a construit imaginea in timp.Ne pare rau ca un ziarist poate sa ne ponegreasca demnitatea de razesti printr-un articol care nu are informatii toatal intemeate.

 • verona 8 ani

  buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti daca puteti sa ma ajutati’am o frumoasa tapiserie 4,30/2,30m
  am in ea 3 ‘gaurele’ doresc sa o reconditionez ptr. vanzare este f.frumoasa a fost cumparata de la un angajat de la fosta casa regala,are 2 tablouri mari cu personaje,2 cu flori si chenar floral
  cu multumiri