HomeActualitateCultural

REPERE: Academia Română a premiat un romașcan

Criticul literar Doris Mironescu a primit premiul „Titu Maiorescu” în domeniul filologiei şi literaturii, pentru lucrarea „Viaţa lui M. Blecher – Împotriva biografiei”. Autorul cărţii este lector doctor la Facultatea de Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, eseist şi traducător.

Academia Română a acordat, la sfârșitul anului 2013, premii pentru cele mai bune lucrări de cercetare din anul 2011. Premianţii provin atât din cadrul unor instituţii de învăţământ superior, dar şi de la instituţiile de cercetare aflate în subordinea Academiei Române. Romaşcanul Doris Mironescu a primit premiul „Titu Maiorescu” în domeniul filologiei şi literaturii, pentru lucrarea „Viaţa lui M. Blecher – Împotriva biografiei”, apărută în anul 2011, la Editura Timpul.

mironescu 2Doris Mironescu a primit, în anul 2012, premiul de debut acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iaşi, la Gala premiilor din literatura ieşeană. „Este un premiu foarte valoros pentru mine şi o mare onoare, deoarece este acordat pentru debutul meu în critica şi istoria literară. Având în vedere faptul că lucrarea este premiată tocmai pentru viaţa lui Blecher, mi-aş dori să îi dedic acestuia premiul”, a declarat, atunci, criticul literar.

Doris Mironescu este lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, critic literar, eseist, traducător. Tema lucrării sale de doctorat intitulată „Max Blecher – dincolo de realism”, a fost viaţa şi opera marelui scriitor romaşcan Max Blecher. „Viaţa lui M. Blecher – Împotriva biografiei” este o carte despre oraşul Roman, descris de către un scriitor cu o imaginaţie deosebită. „Este oraşul nostru, aşa cum l-a văzut romancierul romaşcan acum vreo 80 – 90 de ani, filtrat prin gândirea sa extrem de personală. Cartea mea este o biografie, dar una care, aşa cum indică titlul, îşi propune să analizeze valabilitatea proiectului biografic şi autobiografic într-o epocă în care noţiunea de identitate psihologică, morală şi ontologică este pusă sub semnul întrebării. Blecher, un scriitor foarte inteligent, cu bune lecturi în domeniul filosofiei, biologiei şi psihologiei, ştia foarte bine aceste lucruri şi le asimilase în profunzime. Tocmai de aceea, a-i scrie biografia nu se putea face oricum, ci doar examinând, pe rând, mai multe ipostaze ale aceloraşi realităţi, mai multe răsfrângeri ale unor experienţe din viaţa sa, privindu-le sistematic din mai multe unghiuri concurente (faptul de a fi născut în provincie, faptul de a fi evreu, copilăria, adolescenţa, dragostea, literatura). Toate acestea au presupus o oarecare investigaţie de bibliotecă şi, în primul rând, o incursiune în presa romaşcană a anilor ’20”, spune criticul literar.

Doris Mironescu s-a născut în anul 1979, la Roman. În Liceul „Roman-Vodă” a învăţat „rostul exerciţiului intelectual, care nu trebuie să rămână o simplă rutină narcisistă”. A scris versuri de la o vârstă fragedă, dar cenaclurile studenţeşti au fost o rampă de lansare. După absolvirea facultăţii, desfăşoară o activitate didactică în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. A scris numeroase articole ştiinţifice, publicate în reviste de specialitate, cărţi, traduceri de opere ştiinţifice şi literare şi a predat la universităţi din Konstanz şi Berlin (Germania).

Comentarii

WORDPRESS: 0