HomeActualitate

Reguli noi pentru producătorii care vând în piețe

Din 1 mai, certificatul de producător va fi înlocuit cu un atestat de producător. Carnetul de comercializare a produselor agricole va funcţiona precum un chitanţier. Cei care nu vor avea actul ar putea primi amendă de cel mult 22.500 de lei.

Începând cu 1 mai 2015, micii comercianţi vor trebui să aibă atestat de producător pentru a-şi putea vinde marfa în pieţele agroalimentare. Pe lângă acest document, ei trebuie să deţină şi un carnet de comercializare. Actele se eliberează, la cerere, de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele vândute.

Primarul Laurenţiu Dan Leoreanu recomandă producătorilor agricoli care vând în pieţe şi târguri să respecte prevederile Legii, pentru a nu suporta sancţiuni financiare. „Am rugat Direcţia Administraţia Pieţelor să le facă înştiinţare scrisă producătorilor care îşi desfăşoară activitatea în piaţă, încât să ştie că această lege nou apărută vine cu anumite specificaţii şi reglementări privind eliberarea atestatelor şi carnetelor de producător. Trebuie să se respecte legea, pentru că vor urma controale din partea instituţiilor statului şi am auzit că amenzile sunt destul de mari”, a precizat Laurenţiu Dan Leoreanu.

Autorităţile locale urmează să le pună la dispoziţie celor interesaţi şi modelele documentelor necesare.

Referitor la sancţiuni, cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare a filelor ar putea fi sancţionati cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, producătorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligaţia de a deţine o filă completată corespunzator cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amendă de la 3.000 de lei la 4.000 de lei. În plus, dacă nu vor afişa eticheta de produs, comercianţii vor fi pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 de lei şi 300 de lei. Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie, amenzile sunt între 15.000 de lei şi 22.500 de lei. Mai mult decât atât, dacă producătorii vor vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta este o contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Domnule primar ,
    de ce pentru imprimatul solicitat ,respectiv atestat de producator ,percepeti osuma mar de bani pe carecei saraci cu greu o pot plati,cu toate ca platesc chiria pentru masa la piata si aia cu valoare mare.
    De ce se cautati.
    mereu metode de a jecmani omul sarac ce vinde pe zi produse de 50-60 lei
    Astept un comentariu.