Prima paginăNeamt

Refuzat la deputăție pentru că era catolic

Dimensiune text

Anul acesta, locuitorii comunei Săbăoani comemorează un fiul al satului care a scris istorie. Este vorba despre Ianoș Robu, deputat catolic ce a luptat pentru drepturile catolicilor din Moldova, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani.

 

 

Ianoș Robu, strămoșul actualului arhipiscop de București, IPS Ioan Robu, s-a implicat în viața politică a țării din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și a pledat pentru acordarea de drepturi egale tuturor locuitorilor țării și, în special, pentru drepturile catolicilor din Moldova.

 

Politica în slujba religiei

 

Locuitor al satului Săbăoani și membru al Bisericii Catolice, Ianoș Robu a fost ales reprezentant al țăranilor clăcași din ținutul Romanului. El a fost, mai întâi, alegător la divanurile ad-hoc și, apoi, în anul 1864, deputat, pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Ianoș Robu a promovat cu fermitate dorințelor țăranilor, binele comun, acordarea de drepturi egale, tocmai în perioada istorică însemnată când au avut loc alcătuirea divanurilor ad-hoc, care au dus la unitatea și renașterea României ca stat de drept, când și-au avut începutul parlamentul și statul modern, când s-au constituit drepturile cetățenești și când a avut loc marea împroprietărire a țăranilor de pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Demn de amintit este și faptul că Ianoș Robu este strămoșul lui Mihai Robu, primul episcop autohton al Moldovei, și al actualului arhiepiscop de București, Înaltpreasfințitul Ioan Robu.

Ianoș Robu s-a născut în ziua de 7 aprilie a anului 1812. De mic a crescut în credința catolică, dar și sub influența mișcărilor politice tensionate ale țării. În anul 1831, când a avut loc Răscoala din Săbăoani, dusă împotriva ocupației rusești, și când au căzut pe câmpul de luptă 31 de persoane, Ianoș Robu avea 19 ani. Documentele istorice consemnează că, la primele alegeri, cei 46 delegați din 23 de sate din Ocolul Moldovei i-au ales pe Ianoș Robu, din Săbăoani, și pe Ioan Vasile, din Cordun, ca alegători județeni.

Pe 14 iulie 1857, prefectul i-a convocat pe cei opt țărani delegați de rangul al doilea la sediul prefecturii. Țăranii au fost obligați ca, pe loc, să-și aleagă deputatul lor județean din ținutul Romanului. Atunci, majoritatea l-a votat pe țăranul clăcaș Ianoș Robu. „Prefectul s-a opus alegerii, argumentând că Ianoș Robu nu avea dreptul să-i reprezinte pe țăranii din județ, nefiind de religie ortodoxă. Astfel, l-a numit deputat pe țăranul clăcaș Ioan Vasile, din Cordun, fără să țină seama de protestele delegaților și nici de cele ale lui Ianoș Robu. Atunci, chiar Ioan Vasile a dat exemplu de solidaritate țărănească, alăturându-se și el protestelor, când a văzut că majoritatea delegaților stăruiau în alegerea lui Ianoș Robu„, a povestit părintele Emil Ioan Robu, din Săbăoani. În urma presiunilor, rezultatul a fost anulat și au fost organizate noi alegeri în același an. Nici de această dată, Ianoș Robu nu a devenit deputat, tot pe motivul că este catolic.

În 1864, în urma alegerilor generale din țară, el devine deputat, la vârsta de 52 de ani, funcție pe care a îndeplinit-o în ultimii trei ani de mandat al lui Alexandru Ioan Cuza. Deputatul Ianoș Robu s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, la 25 septembrie 1889.

COMENTARII

WORDPRESS: 0