HomeSocialEducatie

Reclamele de la Radio ZU au în spate o romașcană

Irina Enea demonstrează cât de utilă este facultatea în dezvoltarea personală. Voluntariatul a ajutat-o să facă faţă pe piaţa muncii.

 

Irina Enea, de 25 de ani, din Roman, este un exemplu de tânăr ambiţios care demonstrează că şcoala românească nu este în zadar, ci este formatoare de profesionişti.

Secretul succesului, pentru ea, a constat în activităţile de voluntariat pe care le-a întreprins. A fost membră 14 ani a celebrei trupe de dansuri “Amiciția”, dar a făcut şi parte dintr-un ansamblu artistic din Iaşi, timp de doi ani. Încă din 2007, este membră a Tineretului Social Democrat (TSD) din Roman, formaţiune politică ale cărei credinţe şi valori le susţine.

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Comunicare din Iași şi a unui master în Relații Publice și Publicitate.

Prima dată a interacţionat cu piaţa muncii printr-un internship, obţinut la o firmă de turism din Iaşi. Acolo, a avut ocazia de a organiza 12 activităţi, printre care „Săptămâna turismului la Iaşi” sau „O ţigară în schimbul unui bilet la teatru”, proiect ce s-a bucurat de un succes foarte mare, ea asigurând toată relaţia cu presa.  Irina Enea a vrut să contribuie la dezvoltarea culturală a   Romanului, intermediind un spectacol al unei trupe de teatru neconvenţional la Casa de Cultură, însă nu a avut efectul scontat. „Tinerii din Roman nu sunt obişnuiţi cu noutatea, nu o acceptă aşa de uşor. Pentru ei, la teatru ar trebui să meargă doar cei care au trecut de prima tinereţe. Au fost destul de reticenți la iniţiativa mea, deşi le-am demonstrat prin mai multe articole şi emisiuni televizate valoarea trupei de teatru”, a povestit, întristată, Irina.

Mai departe, a ajuns în echipa înoraş.ro din Iaşi, tot printr-un internship, de două săptămâni, ca şi organizator de evenimente, ocazie de a-și evidenția calităţile şi aşa internship-ul s-a transformat în primul său loc de muncă plătit, ca şi PR manager. Aici a lucrat timp de 11 luni, până la susţinerea disertaţiei de la finalul masteratului.

În timpul facultăţii, Irina a făcut un an de voluntariat la Centrul de Informare Profesională şi Orientare în carieră al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, unde a avut activităţi administrative şi a participat la proiectele pe care le-a avut centrul cu studenţii. Între timp, a urmat un curs de manager de proiect la Bucureşti, unde a obţinut o calificare recunoscută de Centrul Național de Formare Profesională.

 

Sunt îndrăgostită de România şi de limba română

irina 2Din iunie 2013 lucrează ca şi copywriter la Radio Zu Iaşi. Ea realizează script-ul şi scenariul tuturor reclamelor care se difuzează pe toată zona Moldovei, dar şi în Ploieşti şi Cluj. Mai poate fi auzită în unele spoturi publicitare. „La interviu, care a fost cel mai lung la care am participat vreodată, unul dintre angajatori mă voia ca şi copywriter, unul ca şi agent de vânzări. Deşi textele pe care le-am scris la probă au fost un dezastru şi nu au impresionat deloc, până la urmă i-am convins că acesta este postul pentru care sunt cea mai potrivită. Asta demonstrează că nu contează numai prima impresie”, îşi aminteşte Irina. Pe lângă texte şi voce, ea se mai ocupă şi de departamentul de vânzări.

Pe lângă job-ul de la Iaşi, tânăra este şi consilierul de imagine, strategie şi comunicare al lui Alexandru Rotaru, preşedintele TSD Roman. În timpul campaniei, comunicarea cu presa, discursurile şi prezentările acestuia, precum şi comunicarea online, s-au desfăşurat după proiectul Irinei, iar succesul pe care l-a avut Alexandru Rotaru, prin câştigarea fotoliului de preşedinte, a demonstrat și calităţile tinerei romaşcance. „M-au ajutat foarte mult cunoștințele dobândite în facultate, în demersul meu de până acum. M-am folosit foarte mult de noţiunile învăţate şi de relaţiile cu profesorii. Nu am fost plecată niciodată cu bursă în străinătate, deoarece cred în autenticitate şi sunt îndrăgostită de România şi de limba română. Tinerii ar trebui să îşi urmeze propriile visuri, nu pe cele ale părinţilor, să studieze ceea ce îi interesează cu adevărat. De asemenea, implicarea în cât mai multe activităţi este cheia dezvoltării personale. În viaţă trebuie să ştii să faci de toate”, crede Irina.

 

Comentarii

WORDPRESS: 2