Prima paginăRural

Războiul a lăsat urme grele la Boghicea

Dimensiune text

Marți, 3 ianuarie, prima zi de lucru din noul an a fost una cu surprize pentru primarul comunei Boghicea, Eugen Mihai.

 

 

Dimineață, acesta a fost sunat de un sătean care îl informa că a găsit un proiectil pe terenul pe care îl are în proprietate. Sosit în zonă, primarul a văzut obiectul și a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, care a trimis în zonă o echipă pirotehnică pentru a identifica muniția neexplodată la locuința familiei Costică Botezatu, un proiectil exploziv de calibrul 105 milimetri, datînd din cel de-al doilea război mondial.

„Înainte de sărbători, omul și-a arat terenul pe care îl deține, fără să observe proiectilul. Marți, cînd a cărat gunoiul, nu mică i-a fost mirarea să vadă un proiectil în brazdă”, a declarat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Obișnuiți cu existența proiectilelor în pămînturile lor, sătenii din Boghicea știu cum să reacționeze în acest tip de situații.

„Satul Boghicea s-a aflat pe linia frontului și, de-a lungul timpului, au fost găsite proiectile cu prilejul efectuării de către localnici a unor lucrări agricole sau construcției unor case. Reacția săteanului a fost una corectă. Omul mi-a telefonat de îndată ce a găsit proiectilul. M-am deplasat la fața locului, împreună cu șeful ISU din comună, Nicolae Spiridon, și, după ce am identificat proiectilul, de o greutate de cel puțin zece kilograme, i-am anunțat pe cei de la ISU Neamț”, a spus primarul comunei Boghicea.

Cu ocazia cercetărilor făcute de către specialiștii din cadrul ISU, un alt proiectil ce datează din cel de-al doilea război mondial a fost găsit și la vecinul familiei Botezatu. Proiectilele, aflate într-o stare avansată de oxidare, au fost ridicate în vederea distrugerii.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0